Ajurweda

Mistrzowie ajurwedy znają starożytne metody leczenia niedostępne dla medyków na Zachodzie. Najsłynniejsza i najbardziej sekretna jest w stanie odmłodzić człowieka o 50 lat.

Ajurweda Kaja kalpa odrodzenie

Naturalna medycyna hinduska ma 5 tysięcy lat i niektóre jej sposoby leczenia są znane tylko wtajemniczonym. Mimo że ajurwedę od 100 lat studiuje się na indyjskich uniwersytetach, część wiedzy przekazywana jest przyszłemu lekarzowi bezpośrednio przez mistrza. Do takich najgłębszych tajemnic należy kaja kalpa, która podobno jest w stanie przywrócić 80-latkowi wygląd i wigor młodego człowieka. Podczas tego mitycznego procesu odrodzeniu ulegają wszystkie komórki ciała, nawet siwe włosy na powrót odzyskują swój naturalny kolor. Kaja kalpa jest stosowana przez lekarzy ajurwedy niezmiernie rzadko i tylko w uzasadnionych przypadkach.

Panchakarma pożegnanie z toksynami

Typowa terapia, którą zaproponuje Ci hinduski lekarz, to panchakarma, która trwa aż 60 dni. Tyle czasu trzeba, żeby pozbyć się chorób, nawet takich, które zachodnia medycyna uznaje za nieuleczalne. Zdaniem doktora Verghese Franklina z kliniki w Keralii (jego pradziadowie już 400 lat temu stosowali ajurwedę), sukces panchakarmy polega na kompletnym wyeliminowaniu z organizmu toksyn i nowotworowych komórek oraz wybitnym podniesieniu odporności. Choroba nie ma wtedy żadnych szans. Panchakarma to seria zabiegów, którym, gdy decydujemy się na terapię, trzeba się kolejno poddać. Większość z nich nie jest, niestety, przyjemna, gdyż obejmują: wymioty, picie ziół przeczyszczających, a na koniec kilkukrotne lewatywy olejowe.

reklama

Nasyam leczenie przez wdychanie Nasyam leczenie przez wdychanie

Najciekawszym zabiegiem panchakarmy jest oczyszczanie kanałów nosowych, które przynosi niebywałe efekty terapeutyczne. Włożenie do nosa tamponu z hinduskimi ekstraktami roślinnymi powoduje przedostanie się oparów do zatok nosowych i czołowych oraz pobudzenie mózgu i narządów zmysłów: wzroku, słuchu, węchu. Dlatego nasyam leczy bóle głowy, kłopoty z koncentracją i pamięcią oraz poprawia pracę umysłu. Pomaga nawet przy paraliżu mięśni i zaburzeniach czucia.

Poorvakarma olejem i masażem

Intensywne oczyszczanie organizmu wymaga wcześniejszego przygotowania. To wyjątkowo przyjemna część terapii, gdyż pacjenta masuje gorącymi olejami i gorącym ryżem czterech masażystów jednocześnie. Codziennie odbywa się też kąpiele w łaźniach parowych. Podstawa terapii to oleje, bo są one lepiej wchłaniane przez komórki ciała niż jakikolwiek inny nośnik (żel, krem, balsam itd.). Olej najszybciej też dostarcza do komórek ekstrakty roślinne. Przez 60 dni należy również stosować specjalną dietę wegetariańską, masło ghee z ziołami hinduskimi, napary i soki. Nie wolno spać w dzień, za to trzeba ćwiczyć jogę i medytować.

Pachchakarma pełny luz Pachchakarma pełny luz

Po oczyszczaniu, które trwa prawie 2 miesiące, potrzebny jest dłuższy wypoczynek. Okres relaksu - pachchakarma - wymaga 9 dni pełnego spokoju, bo natychmiastowy powrót dawnego stylu życia i odżywiania się byłby dla pacjenta zbyt dużym szokiem. Zaleca się dużo snu, wypoczynku, medytację.
Po 60 dniach spędzonych w klinice ajurwedycznej pacjent wraca do domu z nowymi siłami, odmłodzony - jak twierdzi doktor Franklin - aż o 5 lat. Jeśli terapii poddała się osoba poważnie chora, wyjeżdża z zestawem ziołowych, ajurwedycznych leków, gdyż całkowite dojście do siebie trwa około roku. Tacy pacjenci pozostają pod opieką kliniki i co miesiąc przyjeżdżają na obowiązkowe wizyty kontrolne.

Abhyangam kuruj się sam

Niektóre elementy panchakarmy możemy zastosować sami, bez konsultacji z lekarzem ajurwedy. Należy raz w tygodniu poddać się masażowi całego ciała ziołowym olejem (sezamowym, kokosowym itd.). Szczególnie korzystnie wpływa na zdrowie masaż olejkowy abhyangam, który pobudza krążenie krwi. Warto też korzystać z mokrej sauny przynajmniej raz w miesiącu i raz w tygodniu wypić lekką, przeczyszczającą herbatę ziołową. Wszystkie te zabiegi pomogą nam pozbyć się z organizmu toksyn.

BRAHMAKURTA - 2 GODZINY PRZED ŚWITEM

Hinduscy lekarze doradzają nam taki plan dnia:
Pobudka: 2 godziny przed świtem. To tzw. brahmakurta - czas obfitujący w pozytywną energię, dobry moment na jogę i medytację.

Na czczo: wypij litr niegazowanej wody mineralnej. Woda to jedna z odmian prany (energii kosmicznej), która dodaje nam życiodajnej siły.

Pierwszy posiłek: godzina 11.00.
Odżywiaj się głównie wegetariańsko. Nie jedz czerwonego mięsa, gdyż ma niekorzystne dla psychiki wibracje energetyczne.

W ciągu dnia:
Pij soki, wodę, jeśli musisz coś zjeść, to tylko owoce.

Ostatni posiłek: godzina 19.00.

Pora na sen: godzina 21, najpóźniej 22.

ZIOŁA NA RÓŻNE DOLEGLIWOŚCI

Przeziębienie
Zagotuj litr wody z łyżeczką sproszkowanego imbiru.
Trzy razy dziennie wdychaj gorące opary przez nos.

Ból gardła

Do szklanki ciepłej wody wsyp szczyptę soli i kurkumy, wypłucz tym roztworem gardło.

Kaszel

Trzy razy dziennie pij herbatę sporządzoną z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 2 utłuczonych goździków i szczypty cynamonu.

Ból głowy w skroniach

Zaparz pół łyżeczki kminku i pół łyżeczki kurkumy w szklance wrzątku, wypij gorące.

Ból głowy w części potylicznej

Łyżeczkę siemienia lnianego zalej gorącym mlekiem.

Wypij po 30 minutach.

PRZEPISY NA ZDROWIE

Masło ghee
Uważa się, że ma właściwości odmładzające.
500 g świeżego masła pokrój w kawałeczki, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Powtórz tę czynność kilka razy. Gotuj masło na wolnym ogniu przez 30 minut. Uważaj, aby nie przypalić, bo ghee zrobi się ciemnobrązowe i gorzkie. Po odparowaniu przecedź je przez filtr do kawy lub gazę, bezpośrednio do zamykanego słoiczka. Trzymaj je w lodówce.

Chałwa z jabłek

Przysmak dodający energii.
Weź:
- 500 g jabłek
- 2 łyżki ghee
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g płatków migdałowych
Rozgrzej ghee, podsmaż w nim cukier trzcinowy i migdały na złoty kolor. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj, aż płyn odparuje.
Chałwę można jeść na ciepło i na zimno.

Zupa oczyszczająca z toksyn

Weź:
- 1/4 filiżanki ryżu Basmati
- 1/4 filiżanki posiekanego selera
- 1/4 filiżanki posiekanej marchewki
- 1/4 filiżanki pokrojonego buraka
- 1/4 filiżanki białego daikonu
- 2 plasterki świeżego imbiru
- sól do smaku
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 6 filiżanek wody
Wypłucz ryż kilka razy, odsącz. Wrzuć ryż, warzywa oraz pieprz do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dodaj sól.


tekst: Małgorzata Kłeczek

fot.: Waldemar Czerniszewski

Źródło: Wróżka nr 10/2004
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020