Przez kuchnię do obfitości

Jeśli chcesz, aby w Twoim życiu zagościł dobrobyt, wprowadź do kuchni kilka zmian. Tak doradzają mistrzowie feng shui, według których właśnie to pomieszczenie jest symbolem bogactwa.

Przez kuchnię do obfitości Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba przeprowadzać generalnego remontu ani burzyć ścian. Nie trzeba też wydawać fortuny na nowe szafki czy kuchenne sprzęty. Wręcz przeciwnie. Cała tajemnica feng shui, chińskiej sztuki aranżacji przestrzeni, polega na niewielkich działaniach. Chodzi raczej o drobiazgi, ale to właśnie one są motorem potężnych zmian. Na lepsze.
Dlaczego zaczynamy od kuchni?

– To najważniejsze miejsce w domu bądź mieszkaniu, bo znajduje się w nim źródło ognia, czyli kuchenka symbolizująca bogactwo domowników – wyjaśnia Marzena Sobkowska, specjalistka feng shui.
To również pomieszczenie, w którym domownicy zbierają się na posiłki, powinna więc krążyć w nim pozytywna energia.
– To, co jemy, jak i w jakim otoczeniu, jest niezwykle istotne dla Chińczyków. Bo wpływa nie tylko na nasz wygląd czy zdrowie, ale również psychikę, emocje – dodaje Sobkowska.
Zmiany, do których zachęcamy, nie są trudne. Można je przeprowadzić w ciągu jednego dnia. Oto, co należy zrobić.

1. Nad kuchenką powieś lustro albo coś błyszczącego, na przykład garnek lub tacę. Dzięki temu ten, kto gotuje, będzie mógł obserwować, co dzieje się za jego plecami, i bez stresu przygotuje jedzenie. Rada o tyle istotna, że jedzenie jest smaczne (i ma dobry wpływ na osoby, które będą je spożywać), gdy przygotowuje się je w spokoju. Tylko wówczas domownicy odżywiają się właściwie, mają siłę oraz chęć do działania. Poza tym w błyszczącej tafli odbijają się również palniki kuchenne. Jest ich dwukrotnie więcej, w ten sposób pomnażamy swoje pożywienie, czyli sprzyjamy obfitości.
Z tego samego powodu dobrze jest powiesić lustro tuż nad stołem, przy którym siadamy do posiłku. Również w ten sposób symbolicznie pomnażamy ilość znajdujących się na stole potraw. Chińczycy tak bardzo wierzą w magiczną moc luster i innych błyszczących przedmiotów, że kuchnie w ich domach, a także restauracjach są nimi wręcz obwieszone.

2. Umieść dzwonek wietrzny nad drzwiami kuchennymi. Każdy, kto będzie wchodził do środka, potrąci go i tym samym uprzedzi o swojej obecności. Nie zestresuje osoby, która przygotowuje jedzenie.

reklama

3. Powieś pod żyrandolem kuchennym kryształową kulę. Kryształy potęgują działanie pozytywnej energii. A gdy na kulę padną promienie słoneczne, może ona rozbłysnąć wieloma kolorami tęczy. To dobry znak, sprzyjający szczęściu i obfitości. Konieczne jest zawieszenie kryształowej kuli, kiedy okno znajduje się na wprost drzwi kuchennych. Ten układ, według feng shui, jest bardzo niekorzystny, powoduje „uciekanie” dobrej energii. Kryształ pozwala ją zatrzymać. Może on wisieć pod żyrandolem lub w oknie.

4. Schowaj noże. Żadne ostre przedmioty nie mogą leżeć na wierzchu, bo one budzą niepokój i mogą symbolicznie przecinać dobrobyt. Nie trzeba jednak chować ich na dno szuflady. Noże mogą stać na blacie kuchennym w przeznaczonym do tego stojaku.

5. Myj kuchenkę po skończeniu gotowania. Bałagan w kuchni, a zwłaszcza zaniedbana i brudna kuchenka symbolicznie zamykają drogę do bogactwa. Stąd w kuchni powinien panować wręcz pedantyczny porządek.
Blaty, na których przygotowuje się jedzenie, muszą lśnić czystością. Czysto musi być także w szafkach, żywność trzeba przechowywać w odpowiednich pojemnikach, aby nie wysypywała się z papierowych bądź foliowych torebek. Nie należy trzymać wielu kuchennych przedmiotów na wierzchu, by nie tworzyć wrażenia chaosu. Dlatego od półek lepsze są tradycyjne szafki.
Nie wystarczy jednak tylko starannie w nich posprzątać. W kuchni wszystko musi sprawnie działać. Pod ręką są wyłącznie sprzęty, z których na co dzień korzystamy. Innych należy się bez żalu pozbyć.
Najgorszym błędem, jaki możemy sobie zafundować, to upchnąć zepsute urządzenia lub niepotrzebne kuchenne drobiazgi do szafki. Nie ma sensu trzymać czegoś, co nie działa lub czego od dawna nie używaliśmy. To tylko łapacze kurzu, a przechowując je nadal, automatycznie zamykamy sobie drogę do posiadania ich lepszych wersji.

6. Jeśli zastanawiasz się, jaką kuchenkę kupić – wybierz gazową! Ogień symbolizuje bogactwo, dodatkowo wzmacnia więzi między ludźmi.

7. Oddziel od siebie kuchnię, lodówkę i zlewozmywak. Najlepiej, by pomiędzy nimi stały choćby niewielkie szafki. Te trzy sprzęty należą do przeciwstawnych żywiołów: kuchenka to ogień, zlew i lodówka reprezentują wodę. Aby nie powodowały zakłócenia w przepływie energii, trzeba dodać do nich element drewna. Jeśli jednak kuchnia jest niewielka i nie ma już miejsca na wstawienie dodatkowych szafek, pomiędzy boczne ściany kuchenki, zlewu i lodówki należy włożyć kawałki drewienka albo powiesić na ścianie, na której te sprzęty stoją, drewniane łyżki. To wystarczy.

8. Na parapecie postaw drzewko szczęścia. To roślina sprzyjająca obfitości, bogactwu i powodzeniu. Specjaliści feng shui bardzo ją cenią. Rośliny poprawiają przepływ pozytywnej energii, ale trzeba o nie dbać. Gdy usychają, to znak, że nasze interesy i sfera bogactwa zaczynają szwankować.

9. W widocznym miejscu ustaw kosz z pomarańczami. Zgodnie z feng shui te owoce kojarzą się ze szczęściem, zdrowiem i dobrobytem. W chińskim Dniu Nowego Roku układa się je w dużych misach, a także przynosi jako podarunek.

10. Zadbaj o dobre oświetlenie. Kuchnia musi być jasna. Lampki powinny znajdować się pod szafkami, nad tak zwanym ciągiem roboczym, aby nie przygotowywać posiłków w półmroku. Dobrze jest również ustawić dodatkową lampę obok stołu. Im więcej światła, tym lepiej. Powinno być żółte i ciepłe.

Idealna lokalizacja
Według feng shui kuchnia powinna znajdować się na tyłach domu. Zawsze przed łazienką. Dlaczego? Położenie kuchni na uboczu jest niezwykle korzystne, bo pomaga utrzymać bogactwo. Dodatkowo należy pamiętać, aby drzwi łazienki nie wychodziły wprost na kuchnię, gdyż mogą ucierpieć wtedy finanse i zdrowie rodziny. A jeśli zostało już tak zaprojektowane, należy pamiętać, aby drzwi do łazienki były zawsze zamknięte.


Magdalena Lipka



Marzena Sobkowska
zajmuje się feng shui ponad 10 lat.
Ma dyplom i licencję eksperta Akademii Feng Shui we Wrocławiu.
Wykonuje ekspertyzy mieszkań, domów i firm.

Źródło: Wróżka nr 6/2009
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020