Zima nie ma najlepszej prasy (mróz, ciemności, senność wszechogarniająca...). A jej władczyni - Królowa Śniegu - kojarzy nam się przede wszystkim z postacią z baśni Andersena: zimna, wyrachowana, chcąca rządzić całym światem. Jedyny pozytyw – zjawiskowo piękna. Musiała mieć sposób...
ODŻYWCZE MASECZKI
Szpinakowa dla cery poszarzałej
2-3 łyżki rozmrożonego szpinaku zmieszaj z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Nałóż na skórę na 10-20 minut. Zmyj chłodną wodą.
Kolendrowa dla cery tłustej
W mikserze zmiel pół filiżanki płatków owsianych, ćwierć filiżanki mleka, ćwierć filiżanki posiekanego ogórka i garść świeżej kolendry. Nakładaj na twarz na 20 minut.
Cynamonowo-czekoladowa dla każdej cery
Do blendera wrzuć jedną trzecią filiżanki naturalnego kakao, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki jogurtu, 3 łyżeczki płatków owsianych, 2 łyżki miodu. Zmiksuj na gładką pastę. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy na 20 minut. Spłucz chłodną wodą.
reklama
404 Not Found
Not Found
The requested URL was not found on this server.
DELIKATNE ZMYWACZE DO TWARZY
Mleczko myjące dla cery suchej2 łyżki olejku z pestek winogron ubij widelcem z łyżką soku z cytryny i filiżanką jogurtu, aż powstanie emulsja. W lodówce możesz trzymać je przez około 2 tygodnie.
Żel rumiankowy do oczyszczania cery wrażliwej i tłustejZagotuj filiżankę wody, wrzuć do garnuszka torebkę rumianku. Zaparzaj 5 minut, wyjmij rumianek i wsyp 2 łyżeczki całych ziaren siemienia lnianego. Mieszając, gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia i przecedź przez gazę. Możesz trzymać w lodówce przez 3 tygodnie.
Przed użyciem zmieszaj na dłoni odrobinę zmielonych płatków owsianych i żelu rumiankowego. Wetrzyj w wilgotną skórę twarzy, dokładnie spłucz wodą.BALSAM OCHRONNY DO UST
Czekoladowo-pomarańczowe masełko na spękane i spierzchnięte ustaRozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzej w kuchence mikrofalowej 3 łyżki masła kakaowego (do kupienia w aptekach lub drogeriach), dodaj szczyptę naturalnego kakao, łyżeczkę płynnej witaminy E i 2 krople aromatu pomarańczowego. Wymieszaj i przelej do zakręcanego pojemniczka. Kiedy zastygnie, masełko będzie gotowe.
Marta Radwańska
fot. shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.