Często się zdarza, że kupujemy jakieś kwiaty do ogrodu, nie wiedząc o nich nic. Zainteresowała nas ich nazwa lub wygląd. Tymczasem o wielu można by opowiadać długie historie – o ich właściwościach jadalnych czy leczniczych.
Rośliny ogrodowe z naszej strefy klimatycznej pochodzą często z Azji Wschodniej. Tamtejsza strefa umiarkowana nie została tak zniszczona przez lodowiec i zachowało się tam wiele rodzajów i gatunków, które u nas wymarły. Azjaci są miłośnikami dzikich i dziwnych warzyw, wiele roślin wykorzystują jako pokarm.
< Akebia pięciolistkowa (Akebia quinata) to mało znane, choć często dostępne w handlu pnącze. Można je spotkać w Chinach, Japonii i Korei. W maju wytwarza przepiękne, czekoladowopurpurowe, lekko pachnące cynamonem kwiaty. Te ciemniejsze to kwiaty żeńskie (o średnicy około 2,5 cm). Męskie są mniejsze i mają odcień różowy.
< Aralia chińska (Aralia chinensis) to łatwy w uprawie kolczasty krzew o wielkich liściach. W Chinach i Korei zjada się najmłodsze, rozwijające się liście jako warzywo (po obsmażeniu).
Dereń kousa (Cornus kousa) to spory krzew, jeszcze jeden jadalny gatunek derenia, coraz częściej spotykany u nas w ogrodach. Bardzo popularny w Chinach, Japonii i Korei. Jesienią tworzy owoce podobne do malin, ale wiszące na długich szypułkach, większe, choć mniej słodkie (ale pyszne!). Bardzo dekoracyjny też w czasie kwitnienia – przykwiatowe liście są białe – roślina wygląda, jakby była obsypana śniegiem.
< Helwingia japońska (Helwingia japonica) to krzew, który również warto mieć przy domu. Jego wyjątkowość polega na tym, że ma kwiaty rosnące… na środku liścia. Został nazwany helwingią na cześć mazurskiego botanika Jerzego Andrzeja Helwinga z Węgorzewa. Roślina ta ma delikatne i smaczne liście, nadające się do tych samych dań co kapusta pekińska.
SMAŻONY DŁAWISZ PO CHIŃSKU
dla zalogowanych użytkowników serwisu.