Kąski, zakąski, przekąski

Polski śledzik. W każdym domu inny, przyrządzany na setki sposobów: z cebulką, w śmietanie, z kurkami, porem, pod kożuszkiem z buraczków…

Kąski, zakąski, przekąskiIdeał przekąski, bo nie sposób go zjeść bez kieliszka wódki, a jednocześnie – kieliszek zmrożonej wódki bez śledzika?!… No właśnie. Chciałoby się powtórzyć za wujkiem Staszkiem, który na kolacyjce u mojej teściowej, gdy śledzik wjechał na stół, powiedział: „Krysiu, będę niegrzeczny, ja śledzia bez wódki, przepraszam, ale nie jadam!”.

Śledzik, bigosik, befstrogonof powoli odchodzą jednak do lamusa. Dziś jesteśmy otwarci na świat, jeździmy, próbujemy, smakujemy. I co kraj, to inne, kolorowe, oryginalne i pyszne małe dania, nieodzowne do przegryzania wina, piwa czy mocniejszych trunków w miłym towarzystwie. Hiszpania i Meksyk mają swoje tapas, Grecja mezedes, Bałkany – słynne burki. Każda z narodowych kuchni ma swoją paletę alkoholi i równie bogatą paletę przekąsek, które można i należy z nimi spożywać. Są w niej barwy i smaki ziemi, inne w Meksyku, inne w Puli na południu Włoch, inne na północy Europy. Blask słońca, wspomnienia z wakacyjnych imprez i przygód…

Pomysłów na przyjęcie jest wiele. Możemy wybrać model hiszpański, orientalny, bajkowy albo myśliwski. Wtedy przekąski nadadzą imprezie rytm, pomogą stworzyć niepowtarzalny klimat. Jeśli przewidziane są tańce, najlepiej sprawdzą się małe ciepłe dania w przerwach i elegancka zupa w połowie wieczoru, aby dodać balowiczom energii. Gdy jednak historia zatoczy koło, po światowych podróżach przekąskowych nowych walorów i barw nabiorą nasze rodzime specjały.

reklama

Szaszłyczki z kurczaka
Można je przygotować wcześniej, podpiec i podgrzać w gorącym piekarniku tuż przed podaniem. Świetnie wyglądają wbite w ciepłą bagietkę.
Pierś kurczaka pokrój na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek. W dużej salaterce wymieszaj ½ szklanki wody, 2 łyżki masła orzechowego, łyżkę miodu, łyżkę łagodnego sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, ½ łyżeczki przyprawy sambal lub szczyptę pieprzu kajeńskiego, łyżeczkę startego korzenia imbiru i 1 cebulę drobno posiekaną. Włóż do tego sosu kawałki kurczaka i zostaw na przynajmniej 2 godziny w lodówce. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty na talerz. Marynatę wlej do rondelka, zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu, aż połowa odparuje. Przygotuj patyczki do szaszłyków (drewniane włóż na godzinę do wody) i nałóż na nie kawałki kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 210°C, kratkę do grillowania natłuść i połóż na blaszce, na której dno nalej nieco wody. Ułóż szaszłyki na kratce i piecz około 10 minut. Podawaj z sosem z marynaty i ewentualnie grzankami. Świetne z mocnym, czerwonym winem.

Szyjki rakowe flambirowane koniakiem
Elegancka przystawka, do której użyć możemy szyjek rakowych mrożonych lub z zalewy. Spektakularnie płonąca, może być punktem kulminacyjnym przyjęcia.
30 dag szyjek rakowych opłucz lub odsącz. Przygotuj ciasto: 2-3 jajka roztrzep, dodaj ½ szklanki wody gazowanej, ½ szklanki mleka i mąkę, tak aby powstało ciasto jak na naleśniki. Dodaj drobno posiekany koperek, przypraw solą i pieprzem. Na końcu wlej mały kieliszek koniaku lub brandy i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Szyjki rakowe maczaj w cieście, smaż na złoty kolor i odsączaj na papierowym ręczniku (usmażone ciasto powinno być chrupiące). Na osobnej patelni rozpuść łyżkę masła, ułóż szyjki rakowe, skrop obficie koniakiem lub brandy, podpal i natychmiast podawaj na ogrzanych talerzach. Splendoru dodają pancerzyki raków do ozdoby!

Szaszłyczki jagnięce z morelami
Gorące szaszłyczki można powbijać w całe cytryny lub ułożyć na talarkach grillowanych warzyw.  
Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj: sok z 1 cytryny, 2 łyżki naturalnego jogurtu, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę oliwy, ½ łyżki zmielonej kolendry, ½ łyżeczki papryki, szczyptę zmielonego kminku, szczyptę pieprzu kajeńskiego. Do marynaty włóż około pół kilo dobrej jagnięciny pokrojonej w niewielką kostkę i zostaw w lodówce na około godzinę. Garść suszonych moreli pokrój na kawałki i dodaj do mięsa, dodaj łyżkę świeżych posiekanych listków mięty (może być łyżka suszonej roztartej palcami), 1 cytrynę pokrojoną w ósemki, sól i świeżo zmielony pieprz. Nakładaj mięso na przemian z morelami i cytryną na namoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków. Piecz szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około minutę, polewając marynatą. Podawaj gorące skropione sokiem z cytryny. Doskonałe z ciężkimi czerwonymi winami lub zmrożoną żubrówką.

Źródło: Wróżka nr 1/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl