Magiczny miód Manuka

Pochodzi z Nowej Zelandii. Tylko tam rośnie krzew zwany herbacianym albo manuka.

Ludzie jedzący miód manuka są zdrowsi i... ładniejsiZ niego zbierają nektar nasze europejskie pszczoły, które biali osadnicy sprowadzili na wyspę wieki temu. I tak powstaje ciemnobrązowy, mający niezwykłe właściwości miód Manuka. Początkowo jego intensywny smak raczej zrażał ludzi i pszczelarze oddawali go rolnikom, a ci karmili nim krowy. Ze zdziwieniem odkryli, że zwierzęta na takiej diecie rzadziej chorują.

Tak zaczęła się kariera miodu Manuka. Wkrótce bowiem okazało się, że i jedzący go ludzie są zdrowsi, a na dodatek... ładniejsi, bo ich skóra wygląda nieskazitelnie.

W czym ten pszczeli produkt jest lepszy od innych? Wszak nasze ojczyste miody też są przebogate w składniki, m.in. antybakteryjne. Tak, ale szybko je tracą pod wpływem światła i ciepła. Co innego miód Manuka!

Poza tym zawiera wielokrotnie więcej dobroczynnych skadników niż inne miody. Najlepszą miarą jego jakości jest stężenie substancji o tajemniczej nazwie metyloglioksal. Dzięki niej miód skutecznie tłucze szkodliwe bakterie i co ciekawe, nie niszczy tych pożytecznych zasiedlających układ pokarmowy.

Nie od dziś wiadomo, że miód Manuka przynosi ulgę przy wrzodach żołądka, refluksie czy zespole jelita drażliwego. A ostatnio wykazano, że skutecznie wzmacnia odporność.

reklama

Miód Manuka można kupić w sklepach internetowych oraz zielarniach i sklepach ze zdrową żywnościąKuracje dla skóry

Miód Manuka stosuje się też zewnętrznie na różnego rodzaju problemy skórne. Nawet ropiejące rany goją się po nim szybciej! Z doskonałym skutkiem można leczyć nim trądzik, przede wszystkim ten pochodzenia bakteryjnego. 

Naturalna maseczka na trądzik
Do jej stosowania przyznaje się Scarlett Johansson. Dzięki niej raz na zawsze pożegnała się z wypryskami, a jej cera jest teraz delikatna jak brzoskwinka. Umyj twarz ciepłą wodą i nałóż na skórę cienką warstwę miodu. Spłucz zimną po 15 minutach.

Dobry miód

Manuka poznasz po symbolu na etykiecie: MGO 400+. Liczba oznacza stężenie substancji aktywnej (metyloglioksalu) i świadczy o jakości miodu. Nie powinna być niższa niż 100.

Miód Manuka można kupić w sklepach internetowych oraz zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością.

Źródło: Wróżka nr 4/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020