Kuś kuchnią

Czy zauważyliście Państwo, jak wiele osób urodzonych jest w zodiakalnym znaku Barana, czyli w marcu i kwietniu? Wystarczy szybkie obliczenie i wiadomo, że są to owoce letnich, czerwcowo-lipcowych miłosnych igraszek....

Afrodyzjaki wczesnego lata to wspaniałe owoce i warzywaKrótkie, ciepłe noce, ziemia już ogrzmiana, wszędzie zielono, pachnąco! Jak tu nie ulec pokusie! Letnie przesilenie słońca od wieków miało szczególne znaczenie. Noc Kupały, Sobótka lub inaczej Noc Świętojańska (najkrótsza noc w roku przypadająca z 21 na 22 czerwca) to przejście z praktyk magicznych w czas światła i oczyszczenia. W święto ognia, wody, słońca i księżyca, urodzaju, płodności, radości i miłości. W czas człowieka. To noc kwiatu paproci, którego ponoć nikt nie znalazł, choć wielu szukało. Znacie opowieści o romansie Księżyca z Jutrzenką, o świętojańskich sabatach czarownic, o rozpustnych zabawach, o wróżbach, wiankach…

A dziś, jak to jest dziś? Czy proza życia odarła nas z magii najdłuższych letnich nocy? Chyba nie! Wierzę, że nie! Wybierzcie się na letnią wycieczkę w czerwcowy wieczór. Na pola i łąki. Koszyk z kuszącymi potrawami w rękę i ruszajcie, sprawdźcie, czy nie spotkacie rankiem bosych, zwiewnych, strącających rosę z kwiatów rusałek i ich pięknych chłopców.

A w koszyku? Zaklęte w przysmaki tajemnice tej nocy. Afrodyzjaki! Jedzcie palcami, oblizujcie kapiące z nich sosy, karmcie się wzajemnie, smakujcie rozkosz. Niech działają wszystkie zmysły. Afrodyzjaki wczesnego lata to wspaniałe owoce i warzywa. Pierwszym był owoc. Biblijna Ewa skusiła Adama nie jagnięcym udźcem, lecz jabłkiem. Bo owoce są seksy! Każdy z nas przynajmniej raz w życiu przesuwał palcami po pokrytej puszkiem brzoskwini, wąchał zmysłowo truskawki, z zachwytem wgryzał się w soczystą gruszkę.

reklama

Zabawy z erotyką i jedzeniem to sugestia kształtów – brzoskwinie i ogórki, miąższ wilgotny i miękki, pomidory i awokado, zmysłowe kolory skóry, granaty i truskawki. Oraz oczywiście zapachy: mango, czosnek, pomarańcza. Fundament dobrego afrodyzjaku to świeżość. Ideałem byłoby wyrwać je z ziemi i natychmiast jeść… Nie dajcie się zwieść puszkom i przetworom. Kupujcie więc świeże warzywa i owoce na targu.Ruszajcie do kuszenia i magii, do czarowania i uwodzenia zmysłowym wdziękiem naturalnych smaków.

Smoothie bananowe z mango
Energetyczny napój owocowy, znakomity o poranku po przebudzeniu.
Banany obierz i włóż na 15 minut do zamrażarki. Mango umyj, obierz i odkrój miąższ od pestki. Mango włóż do pojemnika blendera, dodaj banany, sok wyciśnięty z pomarańczy, jogurt grecki, syrop klonowy i mleko (może być sojowe). Wrzuć kilka kostek lodu i zmiksuj (przez około minutę na wysokich obrotach). Można dodać więcej mleka lub soku, jeśli koktajl jest zbyt gęsty. Kupując mango, wybierajmy owoce o ładnie zabarwionej, czerwonej skórce, raczej miękkie niż twarde, ważne, aby było dojrzałe, miało mocno intensywny kolor (żółty) miąższu. Mniej dojrzałe owoce można odłożyć w ciemne miejsce na dwa, trzy dni.

Truskawki w czekoladzie
Zmysłowe połączenie czekolady i świeżego letniego owocu. Nic dodać… No, może tylko kieliszek szampana lub wina musującego.
Truskawki umyj i dokładnie osusz. Tabliczkę ciemnej czekolady połam, włóż do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła i mieszając roztop, lekko ostudź. Truskawki maczaj w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Truskawki można maczać w ciemnej (gorzkiej albo deserowej) czekoladzie lub też białej, ewentualnie jedną połówkę truskawki w białej, drugą w ciemnej. W miejscu, w którym truskawka będzie dotykała podłoża podczas zastygania, czekolada będzie zgnieciona. Aby tego uniknąć, można w szypułkę truskawki wbić wykałaczkę i drugą stroną nabić ją na jabłka na czas zastygania polewy. Można też najpierw umoczyć w czekoladzie jeden bok truskawki, ułożyć na tacy stroną bez czekolady, a gdy polewa zastygnie, powtórzyć maczanie w czekoladzie drugiej strony. Podawaj z szampanem lub winem musującym.

Pikantna sałatka malajska
Ostro-słodka, pobudza i rozgrzewa zmysły.
Świeży dojrzały ananas obierz i pokrój w plastry, a następnie potnij na kawałki (około 1 cm). 2 marchewki obierz i pokrój w ukośne plasterki. 2 owoce kiwi obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki. 2 papryki: żółtą i ostrzejszą czerwoną pokrój na niewielkie kawałki. Groszek cukrowy zblanszuj w lekko osolonym wrzątku. Wszystkie składniki przełóż do miseczki. Przygotuj winegret: 1-2 świeże chili potnij na niewielkie kawałki i włóż do plastikowej lub szklanej miseczki, dodaj łyżkę brązowego cukru lub miodu, kieliszek octu ryżowego lub z białego wina, 3 łyżeczki oleju sezamowego, łyżeczkę jasnego sosu sojowego i łyżeczkę startego świeżego imbiru. Całość dobrze zmiksuj, ewentualnie dopraw solą lub cukrem i odstaw na około godzinę do lodówki. Łyżkę wiórków kokosowych dodaj do winegretu i zostaw w nim na kilka minut. Zalej winegretem warzywa i owoce i podrzucając, dokładnie wymieszaj. Świetnie smakuje zawijana w liście sałaty lodowej – nie są potrzebne więc talerzyki.

Źródło: Wróżka nr 6/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020