Zielone cuda

Zapraszam, jak mile widzianych gości, zagraniczne zielone cuda do rozmaitych sałatek i lekkich deserów. Smacznego!!

Zielone cudaW jednym z trendowych magazynów poświęconych modnemu ostatnio stylowi „wellness” (po polsku „dobrostan”) przeczytałam o propagowanej w USA diecie, czy też o sposobie jedzenia, pod nazwą „100-mile diet”. Idea tego pomysłu jest prosta: można jeść tylko to, co rośnie, jest produkowane czy wygrzebywane z ziemi w odległości do 100 mil, czyli mniej więcej do 160 km od naszego miejsca zamieszkania. Zdumiało mnie to, że jest wielu zwolenników takiego geograficznego zniewolenia.

Oczywiście ma to swoje głębsze filozoficzno-historyczne uzasadnienie. Wracamy do źródeł, czasów sprzed odkryć geograficznych i szlaków handlowych sięgających Orientu. Bazujemy na tym, co lokalne, swojskie, naturalnie związane z rytmem pór roku. Idea szczytna, lecz trudno mi wyobrazić sobie życie bez dobrej herbaty, pieprzu, czekolady czy nawet soli morskiej – jeśli akurat nie są produkowane tak blisko.

A co robić wiosną, gdy nie ma jeszcze świeżych owoców, bo pogoda w klimacie umiarkowanym bywa kapryśna, mrożonki już się skończyły, a nowalijki jeszcze zbyt chemiczne? Czy moja potrzeba wiosennej zieloności ma ograniczyć się jedynie do ziołowego ogródka na parapecie? Czy mam zrezygnować z cudownych o tej porze roku zielonych szparagów? Nie jeść mojego ulubionego awokado, kiwi, zielonych winogron czy cudownego groszku cukrowego? Nie!!! Poproszę o zielone z zagranicy. W końcu „zielone” zawsze cieszyły się w Polsce powodzeniem. :-)

reklama

Sałatka z kiwi i awokado z niezwykłym winegretem
Herbaciano-estragonowy winegret nadaje sałatce unikalny smak i aromat. Świetnie smakuje wzbogacona dodatkami: krewetkami, paluszkami surimi lub serem pleśniowym.
Sałatka: sałata głowiasta • gruszka • kiwi • awokado • sok z cytryny do skropienia • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • łyżka posiekanej mięty majowej. Winegret z zielonej herbaty z estragonem: ½ łyżeczki świeżego estragonu, ½ łyżeczki proszku z zielonej herbaty (matcha do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), 4 łyżki oliwy, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, łyżka soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. W salaterce wyłóż liście sałaty, na wierzchu połóż po 3-4 plasterki gruszki (razem ze skórką), uprzednio skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Awokado i kiwi obierz ze skórki, pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż w kolejnych warstwach. Posyp szczypiorkiem i miętą. Na wierzchu ułóż dowolne dodatki i całość polej winegretem z zielonej herbaty.

Sałatka z melona i fety z czerwonym pieprzem
Niezwykle prosta lecz atrakcyjna i lekka przystawka, świetnie smakuje ze świeżą chrupiąca bagietką.
• niewielki melon • 30 dag serka typu feta lub innego solonego serka typu greckiego • dobra oliwa • czerwony pieprz w ziarenkach. Melon obierz i pokrój w kostkę. Serek odsącz i także pokrój w kostkę. Włóż do salaterki, skrop delikatnie oliwą i posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Delikatnie zamieszaj i wstaw do lodówki aż do momentu podania.

Torcik bezowy z kiwi
Aromatyczny torcik z lekkim kremem będzie wyśmienitym deserem kończącym każde majowe przyjęcie.
Bezowe blaty (2 sztuki): • 5 białek •250 g drobnego cukru • łyżeczka octu z białego wina • łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo do podsypania blaszki • ½ łyżeczki mielonego kardamonu. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, posmaruj masłem lub olejem i oprósz mąką ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 120ºC.Białka ubij w mikserze na sztywną pianę, po czym stopniowo wsypuj cukier, ciągle miksując, aż mieszanka będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj ocet winny, mąkę ziemniaczaną i kardamon, zmiksuj, aż składniki się dobrze połączą. Bezę wykładaj na blaszkę, formując dwa jak największe, lecz niezbyt grube kręgi. Wstaw całość do piekarnika na półkę niższą niż środkowa, tak aby sama beza była nie wyżej niż w środku piekarnika. Piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz dalej przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i studź bezę w zamkniętym piekarniku przez jak najdłuższy czas, np. kilka godzin. Po wysuszeniu bezy odklej ją z papieru do pieczenia i ułóż na metalowej kratce.

Krem: • opakowanie (około 250 g) serka mascarpone, schłodzonego • 2 łyżki cukru wanilinowego • 250 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% bardzo zimnej • 6 owoców kiwi obranych i pokrojonych w cienkie plasterki •świeża mięta majowa do przybrania • skórka i sok z limonki • syrop z kiwi albo mięty lub likier o smaku kiwi albo limonki. Do misy miksera lub do miski włóż mascarpone i cukier wanilinowy, ubijaj przez blisko minutę, następnie dodaj śmietankę i ubijaj, aż krem będzie sztywny i puszysty. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, gdyż może się rozwarstwić! Blaty bezowe przełóż połową kremu, drugą połową posmaruj wierzch. Na warstwie kremu ułóż plasterki kiwi, posyp otartą skórką z limonki i skrop sokiem z limonki zmieszanym z likierem, udekoruj listkami mięty.

Źródło: Wróżka nr 5/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2020
Wydanie specjalne 1/2022

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl