Ryby mają smak wakacji

Ryby mają smak wakacjiRyby mają smak wakacji. Tych dawnych letnich miesięcy spędzanych w dzieciństwie nad Narwią – czystą i pełną ryb. I tych dorosłych – smak świeżutkiego pstrąga w schronisku w Alpach, podanego z masłem, czosnkiem i ziołami, albo świeżo złowionej ryby pieczonej w soli na plaży Jukatanu.

A doskonała, cieplutka, dopiero co uwędzona troć czy sielawa z Rucianego? Mniam, paluszki lizać. Wszak Mazury to rybny ósmy cud świata. Nad Bałtykiem świeże smażone flądry i pieczony śledź. Ale i nie wyjeżdżając nigdzie, mamy w czym wybierać. Dzisiejsza oferta stoisk naprawdę cieszy oko amatora ryb. Rozmaite gatunki ryb morskich i słodkowodnych, kraby, mule, krewetki, langusty... Bez żalu wspominam  wszechobecną kiedyś kargulenę. „Ryba mniej pożywna jak mięso, ale soczystsza od roślin, stanowi mezzo-termine: odpowiada wszystkim niemal temperamentom i nawet dla rekonwalescentów jest dozwolona...”, jak mawiał znakomity J.A. Brillat-Savarin w swojej „Fizjologii smaku”.

Szczupak z jabłkami
Świeży szczupak to naprawdę rarytas. Delikatne mięso ryby świetnie komponuje się z lekko słodkawym farszem.
Do wnętrza sprawionego i lekko nasolonego szczupaka w całości nałóż farsz (starte na grubej tarce jabłko, trochę chrzanu i miodu przesmaż krótko na maśle). Zostaw niewielką ilość farszu. Nafaszerowanego szczupaka zepnij wykałaczkami i włóż do wysmarowanej masłem formy, po bokach ułóż pozostały farsz, a na wierzchu ryby – kilka wiórków świeżego masła. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż ryba się zrumieni, a mięso będzie się rozdzielać pod naciskiem widelca. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

reklama

Płotki na krążkach ziemniaczanych
Wspaniałe wakacyjne danie, które najlepiej smakuje jedzone palcami.
Spraw świeże płotki, lekko natrzyj solą, oprósz delikatnie mąką i smaż na dobrze rozgrzanym maśle ghee (klarowane masło) z obu stron, aż zrumienią się na złoty kolor. Obrane ziemniaki pokrój na cienkie krążki i także usmaż na złoto (tak jak frytki). Do smażenia ziemniaków najlepiej użyć oleju z pestek winogron, ryżowego albo dobrego rzepakowego. Ułóż stos z ziemniaczanych krążków i rybek. Do tego sałata. Super!

Leszcz z warzywami
Pyszna, choć trochę oścista ryba świetnie smakuje z warzywami i tymiankiem.
Pokrój na niewielkie kawałki: por, czerwoną cebulkę, seler naciowy, czerwoną i zieloną paprykę. Podsmaż lekko na oliwie z dodatkiem niewielkiej ilości czosnku, kilku gałązek cytrynowego tymianku. Obłóż sprawionego całego leszcza warzywami w naczyniu do pieczenia, część wkładając do środka ryby. Polej lekko roztopionym masłem. Piecz w 180°C do zrumienienia. Pod koniec pieczenia dodaj do naczynia obrany i pokrojony na kawałki pomidor oraz kilka listków świeżego tymianku. Świetny z ryżem na sypko.

Marynowana flądra

Marynowana na gorąco, lecz podawana na zimno świeża flądra jest rewelacyjną przystawką.
Wyfiletowaną świeżą flądrę skrop cytryną, posól delikatnie i popieprz, odstaw na chwilę do lodówki. W niewielkie paski pokrój kolorową paprykę i pora. W rondelku zmieszaj szklankę soku jabłkowego z niewielką ilością octu owocowego, wrzuć listek laurowy, trochę ziaren gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu, trochę cukru (najlepiej trzcinowego), odrobinę soli dla zrównoważenia smaku. Zagotuj. Dodaj paprykę, por i jeszcze chwilę gotuj, aby warzywa lekko zmiękły. Filety z flądry ułóż w naczyniu i zalej gorącą marynatą. Odstaw do wystygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj zimne.

Okoń w kapuście
Zaskakująco przyjemne zestawienie smakowe. Pyszne z kapustką włoską. Z kapusty usuń zewnętrzne liście i głąb, następnie poszatkuj dosyć drobno. Przełóż do garnka, dolej trochę lekkiego bulionu i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Odlej nadmiar płynu. Dodaj sporo kwaśnej dobrej śmietany i listki świeżego tymianku, dopraw solą i pieprzem. Sprawione okonie umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól. Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z kapustą i małymi ziemniakami w mundurkach.

Źródło: Wróżka nr 8/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020