Czekolada na pokuszenie

Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady...

Gdy ktoś mnie pyta, czy lubię słodycze, odpowiadam, że swobodnie mogę obyć się bez cukierków, ciasteczek czy batoników. Jednak jest rzecz, której nie mogę się oprzeć – to smakowita gorzka czekolada. Najlepiej, żeby miała w sobie przynajmniej 70 proc. kakao i była jak najmniej przetworzona.

Zdarza mi się zaglądać do firmowych chocolateries zwłaszcza w pochmurne dni, gdy pragnę, aby mnie ktoś przytulił i pocieszył. Kupuję wtedy tabliczkę wyśmienitej czekolady, czasem przyprawionej leciutko skórką pomarańczową, czasem solą morską, a czasem odrobiną pikantnego wasabi, i gdy czuję w ustach rozpływający się aksamitny smak, od razu robi mi się weselej.

Ulegnijmy jej, przestańmy myśleć o kaloriach. Zgrzeszmy czekoladowo! Zróbmy ukochanemu przepyszny deser, a może także danie główne – z odrobiną pikanterii albo w zaskakujących, rozpalających zmysły połączeniach. Zjedzmy go razem i poczekajmy na efekty...

★ Czekolada Azteków
Przywodzi na myśl czasy Montezumy. Aztecki król kilka razy dziennie popijał „xokolatl" ze swoich złotych pucharów, co zapewniało mu świetny humor i niespotykany wigor w łóżku.

Na dwie porcje weź:
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
8 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki dobrego kakao
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczkę miodu
szczyptę cynamonu
szczyptę gałki muszkatołowej
szczyptę chili

Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, wrzucając stopniowo kostki czekolady. W odrobinie zimnego mleka rozpuść kakao, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, cynamon i chili. Do prawie gotującego się mleka dodaj miód i zalej wcześniej przygotowaną aromatyczną miksturą. Wymieszaj dokładnie, podgrzewaj jeszcze chwilę i rozlej do dwóch pięknych kubeczków lub filiżanek. Doskonale smakuje pite przez grubszą słomkę.

★ Ciasto czekoladowe z różaną nutą
Podane na gorąco uwodzi niesamowicie zmysłowym orientalnym zapachem.

reklama


Weź:
300 g dobrej ciemnej czekolady
150 g masła
¾ szklanki cukru
75 ml wody różanej (do kupienia
w sklepach „Kuchnie świata")
2 łyżeczki świeżo utłuczonego kardamonu
4 jajka

Czekoladę, masło i ½ porcji cukru rozpuść w kąpieli wodnej, do masy wlej wodę różaną i wsyp zmielony kardamon. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na lekki krem. Białka ubij na sztywną pianę. Do przestudzonej czekoladowej masy dodawaj partiami jajeczny krem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj pianę i znów delikatnie wymieszaj, aby masa nie opadła. Ciasto wylej do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz około 35 minut w 175°C. Gdy ostygnie, zrób polewę z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Cudownie smakuje w towarzystwie bitej śmietany.

★ Ciasteczka czekoladowe z chili
Lekko pikantne, rozpływające się w ustach ciasteczka rzucą na kolana ukochanego.

Ciasteczka czekoladoweWeź:
300 g gorzkiej czekolady (3 x 100 g)
3 łyżki masła
2 jaja
¾ szklanki cukru
6 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczkę chili (może być suszone utłuczone
w moździerzu)
½ łyżeczki cynamonu
100 g rodzynek namoczonych w rumie albo brandy

Półtorej tabliczki czekolady (150 g) rozpuść w kąpieli wodnej z 3 łyżkami masła. Ostudź. Ubij jaja z cukrem. Masę czekoladową dodawaj porcjami do jajecznej i delikatnie miksuj. Stopniowo dosypuj mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i chili, dalej miksuj, aż składniki się połączą. Pozostałą czekoladę (150 g) drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do ciasta, lekko wymieszaj i dodaj odciśnięte rodzynki. Masę nakładaj na wyłożoną papierem blaszkę porcjami, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka rosną. Piecz 8-10 minut w temperaturze 180°C.

Źródło: Wróżka nr 2/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020