Magiczne ciasteczka na dobry nastrój

Coraz krótsze dni, słońce coraz niżej, za oknami szarość... Dobry humor podtrzymają magiczne ciasteczka!

Jesień i zima sprzyjają łapaniu doła i depresji. Jak ustrzec się przed melancholią, odpędzić złe myśli i zatrzymać w duszy słoneczny klimat lata? Trzeba sobie upiec antydepresyjne maślane ciasteczka z lawendą, orzechami i czekoladą! I zajadać się nimi, ilekroć twój umysł zasnują czarne chmury smutku. Działają i smakują rewelacyjnie!

Weź dwie kostki miękkiego masła (200 g), ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków, półtorej szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy, 2 łyżki drobno posiekanych albo zmielonych orzechów laskowych, łyżkę drobno posiekanej gorzkiej czekolady (8 kostek), łyżeczkę skórki startej z pomarańczy.

Wszystkie składniki po kolei, z namaszczeniem, dodawaj do miski, wypowiadając przy tym słowa zaklęcia:

Niech ten wypiek, który wychodzi
spod moich rąk, da mi ukojenie
i odpędzi chmury złych myśli. Niech dzięki nim
w moim umyśle zagoszczą jasność i radość.

Teraz szybko zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany). Następnie ciasto podziel na dwie części, każdą zroluj w walec o średnicy około 7 cm, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

reklama


Po tym czasie wyjmij walce i pokrój na plasterki około półcentymetrowej grubości. Poukładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by zostawić między ciasteczkami trochę miejsca (krawędzie krążków rosną). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. A potem wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku – długo zachowują świeżość – i sięgać po nie, ilekroć nastrój ci się pogorszy. Jeśli oczywiście nie zjesz wszystkich od razu. Są naprawdę pyszne. Tym smaczniejsze, że działają jak najlepszy antydepresant.

Wrzucone do nich składniki mają magiczną moc. Lawenda dodaje sił, znosi uczucie rozedrgania, wprowadzając umysł w stan ukojenia. Ponadto oczyszcza i budzi pozytywne myśli. Czekolada to źródło tryptofanu, prekursora serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za spokój wewnętrzny, a także induktor endorfin zwanych hormonami szczęścia. Orzechy laskowe zaś to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują chemię mózgu, wprowadzając go w stan szczęśliwego haju.

WR
fot.: shutterstock

Źródło: Wróżka nr 9/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020