Owocowe słodkości

Podróże do odległych miejsc na świecie za każdym razem utwierdzają mnie w przekonaniu, że żyjemy w niezwykle pięknym miejscu. Zmiany sezonów, długości dnia, różnorodność zieleni... 

Mamy też szczęście cieszyć się bogactwem sezonowych owoców. Leśne jagody, poziomki czy maliny zbieramy już od wczesnego lata. W sadach pięknie czerwienią się czereśnie. Są też porzeczki, agrest i królowe czerwcowych dni – truskawki. Nigdzie nie ma lepszych niż u nas! Tęsknię za nimi przez jedenaście miesięcy. Gdy się pojawiają, zastępują mi słodycze. Nawet czekolada schodzi wtedy na dalszy plan. I nie ma mowy o żadnej wstrzemięźliwości. 

Na szczęście owoce same w sobie nie są bardzo kaloryczne. Dla kogoś, kto walczy o smukłą sylwetkę, te sezonowe będą sprzymierzeńcem. Dostarczą witamin, błonnika i soli mineralnych. Będą aromatycznym i kolorowym uzupełnieniem codziennego menu. Wystarczy wrzucić do torebki pudełeczko umytych malin lub słoiczek z jogurtowo-owocowym parfait. 

Owocowe pyszności mogę jeść na okrągło: rano do owsianki, na obiad jako chłodną owocową zupę, do tego kompot, purée, kisiel czy mały deser – owoce z kleksem bitej śmietany. 

Gdy nadchodzi czas świętowania lub po prostu mam ochotę na coś bardziej wykwintnego, przygotowuję lekkie torty bezowe ze świeżymi pachnącymi owocami, piekę tarty lub tartaletki, zapiekam w cieście, dodaję nieco alkoholu. Często po prostu zatapiam owoce w galaretce ze świeżego soku. Zamiast żelatyny, dodaję agar-agar – substancję żelującą z wodorostów. Takie galaretki, musy czy sorbety to świetne słodkości dla dzieci. Do ich przyrządzenia często nie potrzeba cukru. Wystarczą dojrzałe, soczyste owoce! 

Ważne, aby ten krótki sezon na owoce wykorzystać w pełni. I każdego dnia zjadać owocową przekąskę lub deser zamiast batonika. 

reklama


Czereśniowa chłodna zupa 
Uwielbiana przez dzieci. Dorosłym można ją podać z kilkoma kroplami wiśniówki – wtedy smakuje jeszcze lepiej. 

Weź: •kilogram drylowanych ciemnych czereśni •sok z cytryny •2-3 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej •słodką śmietanę •kilka listków świeżej mięty 

W blenderze zmiksuj czereśnie z listkami mięty, dodaj sok cytrynowy, cukier (proporcje zależą od upodobań) i znów dokładnie zmiksuj. Podawaj schłodzoną z kleksem śmietany i listkiem mięty. 

Śniadaniowe parfait poziomkowe 
Znakomita porcyjka do zabrania na drugie śniadanie lub przegryzkę. 

Weź: •1½ filiżanki świeżych poziomek •¹⁄3 filiżanki soku ze świeżych pomarańczy •filiżankę prażonego domowego muesli lub granoli •filiżankę naturalnego jogurtu •łyżkę płynnego miodu lipowego 

Poziomki wrzuć do niewielkiej miseczki, zalej sokiem pomarańczowym i odstaw na kilka minut. Muesli lub granolę podziel na dwie porcje i wsyp do dwóch niewielkich słoiczków. Na wierzch nałóż jogurt, a na to warstwę poziomek, znowu jogurt i następnie poziomki. Na końcu polej całość miodem. Zakręć słoiczki i wstaw na pół godziny do lodówki. 

Wegański „serniczek" truskawkowy 
Bez mleka, jajek i mąki zaskakuje smakiem. Zachwyci wegan i nie tylko. 

Weź na spód: •¼ filiżanki migdałów •¼ filiżanki orzechów laskowych •½ filiżanki drylowanych miękkich daktyli •¹⁄3 filiżanki wiórków kokosowych •¼ łyżeczki soli morskiej •łyżkę oleju kokosowego 

Na wierzch: •¹⁄3 filiżanki obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek •½ filiżanki namoczonych i odsączonych orzechów nerkowca •3 łyżki syropu z agawy •3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego •sok z ½ cytryny •kawałek laski wanilii 

Wszystkie składniki przeznaczone na spód zmiksuj tak, aby pozostały niewielkie grudki. Masę wyłóż do niewielkiej foremki (o średnicy 10-15 cm) i wstaw do zamrażalnika. Składniki przeznaczone na wierzch zmiksuj na gładko, przelej na zamrożony spód i całość ponownie wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika, pozostaw chwilę w lodówce, po czym udekoruj świeżymi truskawkami. 

Sorbet malinowo-melonowy
Domowa wersja wspaniałego mrożonego deseru bez mleka.  

Weź: •dojrzały melon •duży kubek świeżych malin •sok z ½ cytryny •4 białka •kilka łyżek cukru pudru z trzciny cukrowej 

Melon obierz i wyrzuć pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj z malinami i sokiem z cytryny. Całość wstaw do zamrażalnika do momentu, aż masa zacznie się ścinać. W miseczce ubij pianę z białek, stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Masę malinowo-melonową delikatnie rozkrusz i połącz z pianą. Ponownie całość wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny. Łyżką do lodów formuj kulki i zaraz podawaj. 

Źródło: Wróżka, nr 6/2015
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2019