Małpi Chlebek

Chiński rok Ognistej Małpy powoli nabiera rozpędu. Zainspiruj się jej figlarnością i przygotuj zabawny, słodki chlebek idealny do odrywania palcami i zagryzania porannej kawy.


Ze względu na dużą zawartość antybakteryjnego cynamonu, małpi chlebek jest szczególnie polecany na wiosenne przesilenie. 


Weź na ciasto:

• 2 1/3 szklanki mąki
• łyżeczkę soli
• 2 ¼ łyżeczki drożdży instant
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki masła
• 1/3 szklanki wody
• 3/4 szklanki ciepłego mleka 

Na syrop:

• 1/2 kostki masła + odrobina do wysmarowania formy
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu  

reklama


Drożdże wymieszaj z mlekiem, dwiema łyżkami masła, cukrem i wodą, dodaj przesianą mąkę i sol. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę.

Foremkę do babki wysmaruj masłem. Pozostałe pół kostki masła rozpuść z brązowym cukrem i cynamonem. Z ciasta uformuj około 64 małych kuleczek, każdą obtocz w syropie i ułóż w foremce. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz pół godziny w 180ºC.

MR
fot. shutterstock



Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020