Muffinki: czekoladowe i wegańskie

Nie wiadomo dokładnie, skąd do nas przywędrowały, ale najpopularniejsze są wśród Anglików, Irlandczyków, Australijczyków, Amerykanów i Kanadyjczyków. Muffinki, czyli małe babeczki na słodko lub wytrawnie, to przysmak coraz chętniej zajadany także w Polsce. I nic dziwnego, bo łatwo się je robi, a jest tyle ich wariantów (z owocami, z bakaliami, z warzywami, z serem, a nawet z mięsem), że pasują na każdą okazję!  

My proponujemy słodkie czekoladowe muffinki w dwóch wersjach - klasycznej (z białej mąki, z jajkiem i mlekiem) oraz wegańskiej bezglutenowej (bez składników odzwierzęcych i bez glutenu). 

Muffinki czekoladowe

Na ok. 12 dużych muffinek potrzebne są: 

Składniki sypkie:
* 2 szklanki mąki tortowej 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* pół łyżeczki sody oczyszczonej 
* 2-3 łyżki kakao (tyle, żeby po wymieszaniu składników ciasto było ciemne, ale nie za bardzo) 
* 3/4 szklanki cukru pudru 
* tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała, wedle uznania) 
* ekstrakt z wanilii lub starta skórka pomarańczowa 

Składniki mokre:
* 1 jajko 
* 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 szklanka mleka 
* 2-3 łyżki oleju  

reklama

Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj składniki sypkie (czekoladę - połamaną lub pokrojoną, można wrzucic od razu lub na końcu - do już do wypełnionych foremek, żeby mieć kontrolę, ile jej tam będzie), w drugiej misce płynne. Potem niezbyt dokładnie wymieszaj je razem. Przelej do foremek muffinkowych wyłożonych papierowymi papilotkami na 2.3 wysokości (urosną). Piecz w temperaturze 190-200 st. C ok. 20 min (sprawdzić patyczkiem, czy są już odpowiednio suche).

Muffinki czekoladowe - wegańskie i bezglutenowe

To ten sam przepis, co powyżej, tyle że nie używa się w nim jaj ani mleka (których weganie nie spożywają). Można użyć wody, lub - naszym zdaniem lepiej - mleka roślinnego. No i oczywiście mąki bezglutenowej - gryczanej (uwaga! warto kupic tę oznaczoną etykietką "bez g;utenu", bo zwykła mąka gryczana może go zawierać!).  

Składniki sypkie:

* 2 szklanki mąki gryczanej 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* pół łyżeczki sody oczyszczonej 
* 2-3 łyżki kakao (tyle, żeby po wymieszaniu składników ciasto było ciemne, ale nie za bardzo) 
* 3/4 szklanki cukru - najlepiej z brzozy (ksylitolu) 
* tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała, wedle uznania) 
* ekstrakt z wanilii lub starta skórka pomarańczowa 

Składniki mokre: 
* 1 szklanka mleka (ryżowe, sojowe lub inne)
* 2-3 łyżki oleju  
* 2-3 łyżki jogurtu sojowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: taki sam jak powyżej. 

KN
fot. shutterstock 


 


 

Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020