Wiosenne sałatki ze szpinakiem

Korzystajmy, póki sezon w pełni, i jedzmy szpinak! Ale nie gotujmy go, nie przerabiajmy na papkę (zmora dzieciństwa...), tylko spożywajmy świeży!! Młode listki pełne są łatwo przyswajalnego żelaza.  


Szpinak nie tylko uchroni nas przed anemią. Dzięki dużej zawartości karotenoidów, szczególnie beta-karotenu, hamuje rozwój komórek nowotworowych! Swe antyrakowe właściwości zawdzięcza również wysokiej zawartości chlorofilu, blokującego niepożądane mutacje komórek. Naukowcy twierdzą, że już pół szklanki szpinaku dziennie wystarczy, aby ujawniła się jego zbawienna moc. Nie ma na co czekać: liście w garść i do sałatki!! 

Wiosenna sałatka z jajkiem 

Weź:
• 4 garści świeżego szpinaku • małą garść czosnku niedźwiedziego • pół ogórka • pół pęczka rzodkiewek • 4 jajka • sól • pieprz • oliwę  


Jajka ugotuj na twardo (10 minut od włożeniu do wrzątku), ostudź, obierz i pokrój w ósemki. Ogórka i rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, skrop oliwą, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.  

reklama


Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Weź: 
• 2 garści szpinaku • 1/4 główki kapusty pekińskiej • pomarańczę • garść orzechów włoskich • podwójną pierś z kurczaka • 1/4 kostki fety • 6 łyżek oleju rzepakowego • łyżkę białego octu winnego • listki mięty • sól • pieprz 

Piersi oczyść, obtłucz lekko grubszą część mięsa, żeby wyrównać grubość kawałków. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, 4-5 minut z każdej strony. Sałatę pokrój w nieduże kawałki, wymieszaj ze szpinakiem. Wykrój cząstki z pomarańczy i rozłóż na sałacie. Pozostały olej wymieszaj z octem winnym, dopraw solą i pieprzem. Piersi pokrój w paski, rozłóż na sałacie, skrop dressingiem, posyp pokruszoną fetą i orzechami, udekoruj mietą. 

MR 
fot. shutterstock 

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020