Dla Byka: Tort bardzo czekoladowy

Maj należy do byków, a to prawdziwi smakosze. Uwielbiają jedzenie i doskonale znają się na kuchni.


Na porządną kolację Byki są w stanie wydać niemałą sumkę. Są wyjątkowymi łasuchami i nie potrafią poskromić swojej miłości do czekolady. Ale przecież raz na jakiś czas można podarować sobie odrobinę rozkoszy...  


Tort bardzo czekoladowy 

Weź na ciasto:

• 1 3/4 szklanki mąki
• 1 3/4 szklanki cukru
• 3/4 szklanki kakao
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• łyżeczkę soli
• szklankę maślanki
• 1/2 szklanki oleju
• 2 jajka
• szklankę mocnej, gorącej kawy 

reklama


Weź na krem:

• 1,5 kostki masła
• 3,5 szklanki cukru pudru
• 5 łyżek śmietany kremówki
• 3/4 szklanki kakao
• 3/4 łyżeczki soli
• świeże maliny
• czekoladowe pałeczki (opcjonalnie) 

Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, dodaj sól i cukier. W drugiej misce zmiksuj maślankę, olej i jajka. Ciągle miksując, dodawaj stopniowo suche składniki. Na końcu wlej kawę i dokładnie wymieszaj (masa będzie rzadka).

Natłuść dwie tortownice (ok. 22 cm) i wyłóż spody papierem do pieczenia. Ddo obu nalej masę, rozdzielając równo. Piecz około 25-30 minut w 175ºC, lub do tzw. suchego patyczka.

Masło ubij na wysokich obrotach miksera, aż będzie puszyste i gładkie. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier puder i kakao, na końcu śmietankę. Ubijaj do uzyskania gładkiego kremu. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj jeszcze odrobinę cukru pudru.

1/3 kremu rozsmaruj na blacie ciasta, przykryj drugim blatem i rozprowadź resztę kremu na wierzchu i po bokach. Udekoruj malinami i czekoladowymi pałeczkami, jeśli ich używasz.


MR
fot. shutterstock 

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020