Dla Raka: makaron z krewetkami w białym winie

Wiadomo, że Raki kochają wodę jak mało kto. Upalne, letnie popołudnie wolą spędzić na plaży niż z patelnią w ręku. Uwielbiają jednak dobrze zjeść...


Szybki, sprawdzony przepis na makaron pogodzi obie te potrzeby!

Najlepiej, żeby makaron był z krewetkami, bo przecież to dalekie kuzynki raków. 


Makaron z krewetkami w białym winie 

składniki:

• 400g makaronu spaghetti lub linguine 
• 20 dużych krewetek 
• 1/2 pęczka natki pietruszki 
• 1/2 papryczki chili 
• garść listków estragonu 
• 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 
• 2 łyżki masła 
• ząbek czosnku 
• sól 
• sok z cytryny 

reklama


przygotowanie: 

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą. Czosnek, chili i zioła posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż krótko czosnek i chili, i wrzuć oczyszczone krewetki. Wlej wino i smaż na dużym ogniu, około 3 minuty z każdej strony, aż krewetki się zaróżowią. Wrzuć posiekane zioła, dopraw solą i skrop sokiem z cytryny. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem i podawaj. 

MR 
fot. shutterstock 

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020