Dla Lwa: carpaccio z rukolą i kaparami

Lwy kochają luksus, szczególnie na talerzu. Jednocześnie nie lubią wysilać się w kuchni. Wolą użyć kilku prostych składników najwyższej jakości, żeby w kilka minut wyczarować eleganckie i pyszne danie.

W upalne letnie dni idealną propozycją będzie dla nich klasyczne, wołowe carpaccio.


Carpaccio na lwi apetyt 

Składniki:


• 200 g polędwicy wołowej
• 2 garści rukoli
• łyżka kaparów
• ½ cytryny
• 50 g parmezanu
• sól morska
• grubo mielony pieprz 

reklama


Przygotowanie: 

Polędwicę owiń ciasno folia spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum pół godziny. Usuń folię, mięso pokrój na bardzo cienkie plastry i rozłóż pojedynczą warstwą na talerzach. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Kapary odsącz z zalewy, parmezan pokrój w cienkie płatki. Na środku każdego talerza ułóż rukolę, mięso posyp kaparami i skrop sokiem z cytryny. Całość udekoruj parmezanem.

MR 
fot. shutterstock

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020