Miód - lekarstwo z ula

Pomaga na niemal wszystkie przypadłości, a podniebieniu daje rozkosz. Dlatego przywieź z wakacji słoik miodu lub miodową nalewkę.

 

Miód - lekarstwo z ula

 

Powstaje z nektaru kwiatowego, który zbierają pszczoły. Mieszają go ze swoją śliną, wzbogacając o potrzebne enzymy i od razu filtrując z zanieczyszczeń (m.in. z metali ciężkich). Potem składają w ulu, wachlują skrzydłami, żeby odparować wodę i zakonserwować.

Miód zawiera składnik o nazwie defensyna, który niszczy bakterie. Stąd jego zastosowanie w produkcji opatrunków i plastrów na wrzody czy odleżyny. Łagodzi też infekcje gardła i ułatwia zasypianie – w tym celu polecane jest mleko z miodem.

Pierzga, czyli zatopiony w miodzie pyłek, dostarcza pszczołom białka, a ludziom poprawia obraz krwi i, dzięki zawartości cennych probiotyków, wzmacnia jelita. Pierzga jest polecana osobom chorym na białaczkę. Pobudza nasze krwinki do pracy. Wystarczy zalać ją wodą na noc, a rano wypić na czczo.

 

reklama

Jakie miody na co?

 

Właściwości miodu są zależne od gatunku pszczół i roślin, z których zaczerpnęły one nektar. Ostatnio bardzo popularny jest miód manuka, ale podobne właściwości ma gryczany. A że jest nasz i znacznie tańszy, to bije ten nowozelandzki na głowę.

 

Miód nostrzykowy

 

Uspokaja, wycisza, działa nasennie. Sprawdza się jako dodatek w diecie osób z nerwicą serca, miażdżycą, zakrzepowym zapaleniu żył. Zmniejsza krzepliwość krwi.

 

Miód lipowy

 

Działa antybiotycznie, antyseptycznie, przeciwkurczowo, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, nasennie. Pomaga w leczeniu grypy, anginy, zapaleniu zatok i dróg moczowych, a także w nerwicach.

 

Miód akacjowy

 

Pomocny w leczeniu żołądka: wrzodów, zapalenia błony śluzowej i skurczów w jelitach, także przy nadkwasocie. Ochrania błonę śluzową, usuwa nadżerki i owrzodzenia. Dodatkowo przegania bezsenność oraz wzmacnia odporność. Dzięki zawartości fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

 

Miód mniszkowy

 

W zaburzeniach pracy woreczka żółciowego, anemii, reumatyzmie oraz na choroby żołądka i jelit będzie jak znalazł. Przywraca spokój wyczerpanemu ciału. Idealny po intensywnym treningu.

 

Na ten temat

Miód spadziowy

 

Powstaje z wydzieliny, którą produkują mszyce – jest jakby podwójnie przerabiany. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Poprawia odporność, wzmacnia serce, układ nerwowy. Jest pomocny przy zaburzeniach trawienia i odżywiania. Niejadków zachęca do jedzenia, a u reszty hamuje apetyt.

 

Miód nawłociowy

 

Dzięki właściwościom dezynfekującym rozprawia się z dolegliwościami dróg moczowych, pęcherza, prostaty. Działa leczniczo przy kamicy nerkowej i zapaleniu jelit, wzmacnia podczas grypy, kataru, przeziębień i biegunek.

 

Miód gryczany

 

Wspomaga leczenie miażdżycy, nadciśnienia tętniczego (z uwagi na dużą zawartość rutyny). Wzmacnia kości, zęby, układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran. Poprawia także zdolność koncentracji, zapamiętywanie, pomocny w leczeniu chorób oczu (głównie jaskry) oraz słuchu.

 

Tekst: Paulina Zakrzewska

Fot. Pixabay

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020