Jak zdrowo przejść na dietę wegetariańską?

Odmładza, pomaga schudnąć, daje odporność i poczucie lekkości. Jeśli chcesz przejść na dietę wegetariańską, to sprawdź od czego zacząć.

 

Jak zdrowo przejść na dietę wegetariańską?

 

Najłatwiej zacząć od bezmięsnych śniadań – sałatek owocowych, płatków wielozbożowych z dodatkami owoców, orzechów, pestek słonecznika, dyni. Do tego koktajle owocowe lub owocowo-warzywne.

Trudno Ci się rozstać się z mięsem? Możesz rezygnować z niego stopniowo. Zrezygnuj najpierw z czerwonego, potem białego, a na końcu z ryb. Zacznij jeść indyka trzy razy w tygodniu, a nie trzy razy dziennie! Jeśli co rano jesz na śniadanie kanapkę z szynką, zacznij smarować chleb humusem albo pastą warzywną, przynajmniej co drugi dzień. 

Uwaga: jeżeli będąc na diecie wegetariańskiej, czasem skusisz się na mięso, świat się nie skończy! Zwłaszcza, gdy zostaniesz nim poczęstowany. W takiej sytuacji nawet buddyjski mnich nie odmówiłby kotleta schabowego, żeby nie ranić uczuć gospodarza.

 

reklama

Nie zniechęcaj się więc, próbuj dalej

 

Na początku może być trudno, bo organizm się przyzwyczaił do mięsa. Ale 2–3 tygodnie diety wegetariańskiej pozwolą Ci docenić walory życia wege. W prezencie dostaniesz niesamowity kop energii, zaczniesz czuć się młodziej, wyglądać lepiej.

Ci, którzy chcą rzucić mięso z dnia na dzień, powinni starannie przemyśleć, na co je zamienić. Pamiętaj, że nie tylko ono nam szkodzi. Inne produkty zwierzęce w nadmiarze też. Nie przesadzajmy z nabiałem. Warto za to dbać o dostarczenie sobie wystarczającej ilości żelaza. Znajdziesz je np. w szpinaku i jarmużu.

Warto zajrzeć do książek oraz internetu, gdzie znajdziemy przepisy z różnych stron świata i sporo porad.

 

Co jeść na diecie wegetariańskiej?

 

Rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę. Nie zapominamy o soi i jej przetworach, jak mleko sojowe, tofu, miso – to źródło białka i żelaza.

Produkty z mąki z pełnego przemiału – makarony razowe, chleb razowy, płatki owsiane. Są źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu.

Kasze – gryczaną, jęczmienną, jaglaną, quinoa, kukurydzianą, bulgur, ryż brązowy.

Warzywa – bez ograniczeń, jak najwięcej zielonych.

Owoce – najlepiej rano, w ograniczonych ilościach. Wystarczy sałatka owocowa na śniadanie lub banan na zabicie nagłego głodu.

Oleje – z pierwszego tłoczenia, nieratyfikowane. Warzywa polewaj olejem rzepakowym lub lnianym. Unikaj smażenia. Do sałatek dodaj orzechy włoskie, bo mają dużo kwasów omega-3.

Suszone morele i figi – to idealna przekąska i dodatek do dań. Zawierają dużo wapnia.

Siemię lniane i nasiona chia – najlepiej w całości. Mieląc je, pozbywamy się cennych roślinnych tłuszczów.

 

Na ten temat

Tekst: Katarzyna Szczerbowska

Fot. Shutterstock

Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl