Piękna dekoracja stołu jest niewątpliwie tak ważna jak podane dania.A taka dekoracja nie raz już znikała ze stołu:-)
Ciasteczkowe lizaki, to głównie pokruszone ciastka i biszkopty z masłem i śmietaną do tego polewa czekoladowa oraz mnóstwo frajdy przy zdobieniu. Tu wersja dla najmłodszych z kolorową posypką, ale mogą być też orzeszki, wiórki kokosowe lub kakao.
ręcznie robiony świąteczny domek - składniki;chrupkie pieczywo,lukier,lentilki,czekolada,kokos...i bałwanik :)
Jest to idealna potrawa na Wigilię na której jak wiadomo ryby królują ;) A o to składniki jakie potrzebne są do jej przygotowania i przepis. 0,5 kg śledzie matiasy, 4 sztuki cebula, 200 g koncentrat pomidorowy, 3 łyżki olej do smażenia Śledzie pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju, dodać koncentrat . Następnie wymieszać ze śledziami i odstawić aby wystygło. Gotowe ;)
Moją pokusą jest niepohamowana miłość do słodyczy.Każdych! Ciastek,deserów,lodów,lizaków i wreszcie ukochanej czekolady! Najczęściej sięgam po słodkości jesienną porą roku, kiedy jest ponuro, pada deszcz i panuje nostalgiczny nastrój. \"Rozświetlam\" swój dzień obdarowując moje kubki smakowe samymi pysznościami:)Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jak puszczą sok dodajemy jajka, mąkę i oliwę-mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki proszek do pieczenia, orzechy oraz rodzynki - wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do wcześniej wysmarowanej formy (prodiż,blacha).Pieczemy ok.55 minut.Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Należy przygotować niezbędne składniki na tiramisu. Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. W osobnym naczyniu należy ubić żółtka z cukrem pudrem ( 60 g cukru) na gładką i puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone z resztą cukru pudru i dokładnie wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę i masy z serkiem dodać ubitą pianę z białek oraz ubitą śmietankę i wymieszać na jednolitą masę. Do kubeczka wsypać kawę i cukier i zaparzyć kawę w 2 szklankach wrzącej wody, dodać likier. Biszkopciki okrągłe nasączać w ostudzonej kawie i układać na dnie formy do pieczenia. Posypać kakao. Wyłożyć masę, rozsmarować, wyłożyć ponownie nasączone biszkopty i posypać kakao udekorować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć maliny. Podłużne biszkopty przyklejać po bokach tiramisu. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
potrzeba : 200 gram soczewicy czerwonej - gotujemy z liściem laurowym i pieprzem oraz łyzeczka vegety ,na patelni dusimy starte 2 marchewki oraz 2 posiekane cebule i 2 ząbki czosnku...ugotowaną soczewice mieszamy z warzywami,podajemy 2 surowe jajka ,dobrze łaczymy skladniki, przyprawiami w/g uznania i do piekarnika na 40 min ,temp 180 stopni -pyszny pasztet ,idealny na świąteczny strój, wykwintnie smakuje z kielkami i odrobiną majonezu - polecam i zycze smacznego dla tych ktorzy mają ochotę odejść od tradycji ;)
Mój popisowy tort , idealny na Swięta Bożego Narodzenia. Tajemnica tego tortu to nadzienie wykonane z bitej śmietany zmieszanej z rozpuszczonymi czekoladkami miętowymi oraz czekoladowy biszkopt.Całość to poezja smaku , już odliczam dni kiedy znów go wykonam dla mojej rodziny
niczym Merlin Monroe ,piękna laleczka Barbie wyskoczyła z urodzinowego tortu..chyba każdy maluch marzy o takim prezencie :)
Śledzik lubi pływać, to się wie ;) Mój pływa, raz w mniodku, raz w oleju.Czasem w śmietanie,czasem skryty pod pierzynką. A ponieważ każdy jego wysokość śledzia w oleju zna, podam swoją najulubieńszą postać śledzika. Czyli : Śledzik w miodku- pychota. Resztę o tym zestawia na blogu... https://powertex-ewa.blogspot.com/2012/11/sledzikze-mniodziach.html
Jak co roku od 20 lat na Wigili w moim domu nie może zabraknąć sandacza faszerowanego. Jest przepyszny, smakuje bosko tylko jego przygotowanie jest pracochłonne ale dla samego smaku i wyglądu warto się poświęcić.