Polej olej

Liczba roślin, z których da się wycisnąć olej, jest imponująca. I to właściwie w każdej strefie klimatycznej. Oleju dostarczają nam między innymi: siemię lniane, oliwki, ziarna sezamu, owoce awokado i jojoby, pestki winogron, owoce arginowca, nawet nasiona bliskowschodniego ostu, nie wspominając już o soi, słoneczniku czy kokosie.

Polej olejKwasy tłuszczowe zawarte w olejach są nam niezbędne, więc natura zadbała, byśmy mieli je skąd brać. Pod aksamitnym dotknięciem olejów nasza skóra staje się elastyczna, gładka, wspaniale nawilżona i zdrowa. Oleje różnią się między sobą. Zawierają różne proporcje kwasów tłuszczowych (słynne omega-3 i omega-6). Niektóre są do tego jeszcze bogate w witaminy, fitoestrogeny, składniki przeciwzapalne, łagodzące, a nawet sprawiające, że wydzielina łojowa staje się bardziej płynna i nie zatyka porów. Niektóre zapobiegają wypadaniu włosów, ale jest też taki, który wspomaga depilację. Znajdzie się więc olej dla każdej z nas. Pamiętaj! Do celów kosmetycznych używaj tylko olejów tłoczonych na zimno.

Kremy z olejami


Przemysł kosmetyczny pełnymi garściami czerpie z olejowego bogactwa. Najczęściej w kremach jest oliwa, olej z awokado i jojoby oraz z pestek winogron i brzoskwini.
Olej krokoszowy znajdziesz w intensywnym kremie odbudowującym do suchej skóry Apotheker dr Scheller.
Olej z ogórecznika lekarskiego i z lnianki jest w linii preparatów do skóry atopowej Topialyse firmy SVR. Także do łykania w formie kapsułek, bo od środka działa jeszcze lepiej.
Olej arganowy jest w linii Argane firmy Galenic (Laboratoires Pierre Fabre). Firma oferuje zarówno kremy, jak i czysty olej.

Menu dla urody


Oprócz kuracji kosmetycznych oleje warto włączyć do codziennego jadłospisu albo pokusić się o kurację upiększającą i odmładzającą. Poprawia ona wygląd skóry, włosów i paznokci.

  • Rano na czczo wypij jedną lub dwie łyżki oleju sezamowego. Jeśli za nic nie chce Ci przejść przez gardło, dodawaj olej sezamowy do potraw: możesz kropić nim zupy, sałatki, dodawać do gotowanych warzyw.
    Uwaga! Oleju nie wolno podgrzewać powyżej 50°C. Nie należy też na nim smażyć.
  • Łyknij jedną łyżkę oleju lnianego dziennie albo dodawaj go do potraw. Pamiętaj, by go nie podgrzewać.
reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Źródło: Wróżka nr 4/2008
Tagi:
Już w kioskach: 9/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka