W dzisiejszych czasach, jeśli mamy ochotę na słodki i gazowany napój, nie ma z tym problemu. Idziemy do sklepu i stajemy przed ścianą pełną kolorowej i w większości bardzo niezdrowej oranżady...
Kiedyś było inaczej. Napoje gazowane uzyskiwało się tylko przez fermentację i to zwykle alkoholową. Wiktoriańskie lemoniady były trunkami, których nie poleciłbym kierowcom. Ludzie w całej Europie, także w Polsce, wyrabiali różne niskoalkoholowe napoje, które miały wspaniałe orzeźwiające działanie w gorące dni: piwo, podpiwek, cydr, kwas chlebowy, a także fermentowane napoje aromatyzowane różnymi ziołami. Tak na przykład w Anglii pito burdock and dandelion beer – fermentowany napój z mniszka i łopianu, czy ginger beer – napój aromatyzowany imbirem.
Wcześniej, w średniowieczu, zioła były powszechnym dodatkiem do piwa. Nie używano do niego – tak jak teraz – fermentującego słodu i chmielu, ale różnych innych roślin, np. bluszczyku kurdybanku, woskownicy, krwawnika. Różnorodność trunku zniszczyły niemieckie prawa czystości piwa (tzw. Reinheitsgebot, wprowadzone na przełomie XV i XVI w.), które zakazały dodawania do niego żadnych innych ziół poza chmielem. Dlaczego? Bo chmiel ma działanie uspokajające.
Gdy karczmarze dosypywali ziół pobudzających, a nawet halucynogennych, prowadziło to do większej ilości burd i różnych zajść, a czasem groziło zdrowiu pijących. Szczególnie niebezpieczne było dodawanie przez karczmarzy lulka czarnego Hyoscyamus niger (i może też innych roślin z rodziny psiankowatych), a nawet muchomorów, które powodowały deliryczne stany agresji. Wylano jednak dziecko z kąpielą... Zniszczono całe bogactwo aromatów i smaków piwa średniowiecznej Europy. Najwięcej zachowało się w Wielkiej Brytanii, ale i tam dodawanie ziół do piwa prawie zanikło.
Weź: • kilka garści wiosennych dzikich ziół (100-300 g) – mogą to być wierzchołki i liście pokrzyw, liście i umyte korzenie mniszka lekarskiego, bluszczyk kurdybanek, jasnota itp. •½ kg cukru, najlepiej mocno brązowego lub melasy, można też zastąpić cukier miodem • 1 łyżeczkę drożdży piekarskich • 1 cytrynę
dla zalogowanych użytkowników serwisu.