Strona 2 z 2
Pasta guacamole – samo zdrowie!
Utrzyj miąższ owocu z solą morską. Dodaj sok z połowy limonki, świeżo zmielony czarny pieprz, posiekane: pół cebuli, papryczkę chili, liście kolendry. Powstałą pastą smaruj (niczym masłem) kromki ciemnego pieczywa i... jedz codziennie. Dostarczysz sobie dawkę dobrych, sprzyjających zdrowiu tłuszczów i błonnika. Schudniesz, wzmocnisz serce, poprawisz pamięć i koncentrację. Wypiękniejesz!
Męski owoc
Nazwa awokado pochodzi od meksykańskiego ahuacatl, co oznacza „jądro". Kulisty kształt kojarzy się z męskimi genitaliami. Zapewne z tego powodu Aztekowie uznawali je za afrodyzjak. Nawet jeśli nie stawia męskich narządów w gotowości, warto polecać ten owoc facetom. Zawiera dużo kwasu foliowego, który gwarantuje prawidłową budowę plemników.
Ale to nie wszystko! Wedle amerykańskich badań awokado zapobiega rakowi prostaty. To zasługa występujących w nim karotenoidów, kwasu oleinowego i witaminy E. Razem chronią komórki przed uszkodzeniem.
Wyhoduj sobie smaczliwkę
W pestkę awokado wbij kilka wykałaczek i umieść ją zanurzoną do połowy wysokości w wodzie. Gdy pestka zakiełkuje, przesadź do donicy i czekaj, aż wypuści kolejne pędy. Jak tylko pojawią się listki, odstaw roślinę w miejsce niedostępne dla twoich zwierzaków. Jest dla nich trująca!
reklama
404 Not Found
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Dojrzały, ale nie zepsutyIdealny owoc ma gładką skórkę i jednolity kolor – bez ciemnych plam. Nie jest twardy, ale też nie zapada się pod palcami (miękkością przypomina śliwkę). Zrób test na jędrność: lekko go naciśnij. Jeśli po ugięciu skórka wraca na swoje miejsce – jest w sam raz. Jeśli wgłębienie pozostaje, to znak, że owoc leżał zbyt długo. Wtedy ma sczerniały miąższ i jest niesmaczny.
A jeśli awokado jest zbyt twarde? Włóż je na 3-5 dni do papierowej torby razem z bananem lub dojrzałym jabłkiem. Trzymaj w temperaturze pokojowej. Etylen wytwarzany przez te owoce przyspieszy proces dojrzewania i zielony owoc dojdzie błyskawicznie.
Sposób na opuchnięte powiekiChyba nie ma prostszego przepisu na tę przypadłość. Weź dwa plastry zimnego, przekrojonego na pół awokado. Połóż je na powieki i wyciągnij się na 15 minut na kanapie. Po tym czasie obrzmienie powinno ustąpić, a twoje spojrzenie nabierze blasku.
Kuracja na przesuszoną skóręWeź smaczliwkę, przekrój, obierz ze skórki, usuń pestkę, miąższ rozdrobnij w miseczce widelcem. Dodaj czubatą łyżkę tłustej śmietany i całość wymieszaj. Powstałą papkę nałóż na twarz, szyję i dekolt.
Po 15 minutach, zmyj resztki kawałkiem gazy zwilżonej ciepłą wodą. Efekty, czyli nawilżony i zmiękczony naskórek, zobaczysz natychmiast. Aby były trwałe, kurację musisz wzmocnić jednoczesnym działaniem od wewnątrz, tak by kwasy tłuszczowe i witamina A miały szansę dotrzeć do komórek skóry. Dwa razy
w tygodniu jedz więc po połówce awokado: wyjmij pestkę, a do powstałego zagłębienia nalej trochę winegretu i wyjadaj miąższ łyżeczką.
Odżywcza maska na zniszczone włosyCały owoc awokado (bez skórki i pestki) rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj łyżkę oliwy, jedno żółtko jaja i starannie połącz składniki. Powstałą mieszankę nałóż na lekko wilgotne włosy i owiń jednym z bardziej zużytych ręczników (pobrudzi się na tyle, że może nie nadawać się już do powieszenia w łazience).
Maskę trzymaj godzinę, po czym starannie spłucz resztki. Umyj głowę delikatnym szamponem. Włosy będą na całej długości odżywione, staną się lśniące i bardziej elastyczne. Część substancji, która przeniknie do naskórka, wspomoże cebulki i sprawi, że włosy będą szybciej rosły.
Na wypadek rozstępówJuż od pierwszych miesięcy ciąży warto smarować skórę brzucha, pupy i ud miąższem awokado. Można je zmiksować albo nacierać się obranym i przekrojonym na pół owocem. Kuracja nie tylko nawilża, ale też poprawia elastyczność i jędrność skóry.
Kaja Ostrowska fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.