Kiełki: pokarm życia

Chcesz być młoda? Jedz to, co młode! Na przykład kiełki. Są chemicznie czyste i niezwykle odżywcze. 

Kiełki to najbardziej wartościowa postać rośliny. W młodziutkich pędach zamknięte są pokłady witamin, mikroelementów i unikalnych enzymów, dzięki którym nasz organizm wspaniale wchłania wszystko, co w nich cenne.

Idea zjadania świeżych kiełków przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu. Tam się je zjada, by pokrzepić ciało, wzmocnić odporność i pomóc zbolałemu organizmowi leczyć się z rozmaitych chorób. Ale kiełki są również pyszne. Świetne do sałatek, na kanapki albo po prostu jako niskokaloryczna, odżywcza przekąska.

Najlepiej je mieszać, ale jeśli chcesz pozbyć się jakiejś dolegliwości – wybierz te najbardziej odpowiednie i jedz codziennie przez co najmniej 4 tygodnie.

Soczewica 

Jej kiełki mają delikatny smak. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy trzeba je dodawać pod koniec gotowania i smażyć bardzo krótko). Zawierają sporo witamin C, E, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu oraz cynku i miedzi. I składają się w 25 proc. z wartościowego białka, dlatego są bardzo odżywcze. 100 gramów ma prawie 110 kcal. Warto je jeść w okresach rekonwalescencji, by wzmocnić organzm.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Brokuł

Kiełki zawierają bardzo duże ilości sulforafanu (20–30 razy więcej niż w dojrzałej roślinie), dzięki czemu mają silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Mają 57 kcal w 100 gramach.

Rzeżucha

Jej kiełki bogate są w witaminę C, PP, potas, wapń, magnez, lecz także siarkę. Wzbogać w nie swoją dietę, jeśli chcesz mieć piękną skórę, włosy i paznokcie. Najlepiej smakują w sałatkach, kanapkach, pastach. Mają zaledwie 11 kcal. 

Lucerna 

Kiełki są doskonałe i na zimno i na ciepło. Zawierają sporo (około 35 proc.) łatwostrawnego białka i są bogate w witaminę B, żelazo i lecytynę. Jedz je, jeśli borykasz się z anemię albo innymi problemami z krwią, doznajesz silnego stresu oraz masz kłopoty z pamięcią. Kiełki te zawierają tylko 30 kcal w 100 gramach – możesz je jeść tonami, a i tak nie przytyjesz. 

Soja

Ma lekko chrupiące kiełki o bardzo delikatnym smaku. Zawierają dużo białka – około 40 proc., są dobrym źródłem witamin B¹, C, żelaza i fitoestrogenów. By łatwiej się trawiły, najlepiej spożywać je na ciepło (gotuj na parze przez kilka minut przed podaniem). Doskonale łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają starzeniu się organizmu. Kaloryczność? 29 kcal w 100 gramach.

Agata Steff, GM
fot. shutterstock 

Tagi:
Już w kioskach: 9/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka