Zielone dziecko

shutterstock 395269546Wegetariańska pizza z pesto szpinakowym

CIASTO: •1½ szklanki mąki •½ szklanki letniej wody •2 łyżki oliwy •4 g drożdży instant •po ½ łyżeczki soli
i cukru •2 łyżki posiekanych ziół PESTO: •2 garście liści świeżego szpinaku •ząbek czosnku •2 łyżki uprażonych na patelni orzeszków pinii •3 łyżki startego sera dżiugas •¼ szklanki oliwy •sól
ORAZ: •2 pokrojone na plastry pomidory •2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek •pokrojona
w półplasterki cebula •kilka listków bazylii •½ łyżki orzeszków pinii do posypania •sól, pieprz

Zmieszaj w misce suche składniki, zioła, dodaj oliwę, wyrabiaj i dodawaj nieco wody, aż powstanie kula elastycznego ciasta. Przykryj i odstaw na 30 min, aby wyrosło. Szpinak zblenduj z orzeszkami, czosnkiem, serem i oliwą, dopraw solą. Uformuj pizzę, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 15 min w 220°C. Gorącą posmaruj pesto i obłóż cebulą, pomidorami, oliwkami, posyp bazylią i orzeszkami. Na koniec oprósz solą i pieprzem.

 

Mięso wychodzi z mody

W 2013 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę zdrowia. Jej podstawę stanowią produkty, które powinniśmy jeść najczęściej, w największej ilości. Obecnie u podstawy piramidy są warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo i makarony, czysta woda, naturalne oleje. Po raz pierwszy dodano też zioła, orzechy i nasiona.

reklama


Mleko i sery, uważane dotąd za najzdrowsze dla dzieci, trafiły do kategorii „produkty, które należy spożywać z umiarem". Czerwone mięso znalazło się na szczycie piramidy, podobnie jak cukier, z zaleceniem, by „jadać je rzadko". Prof. Mirosław Jarosz, szef instytutu, mówi: – Należy jeść jak najmniej cukru, soli i tłuszczu, a jak najwięcej błonnika. Badania dowodzą, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego pożywienia i stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy. Wszyscy powinniśmy próbować zostać wegetarianami.

Ewa Warska
fot.shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 8/2016
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka