Wegetariańska pizza z pesto szpinakowym
CIASTO: •1½ szklanki mąki •½ szklanki letniej wody •2 łyżki oliwy •4 g drożdży instant •po ½ łyżeczki soli
i cukru •2 łyżki posiekanych ziół PESTO: •2 garście liści świeżego szpinaku •ząbek czosnku •2 łyżki uprażonych na patelni orzeszków pinii •3 łyżki startego sera dżiugas •¼ szklanki oliwy •sól
ORAZ: •2 pokrojone na plastry pomidory •2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek •pokrojona
w półplasterki cebula •kilka listków bazylii •½ łyżki orzeszków pinii do posypania •sól, pieprz
Zmieszaj w misce suche składniki, zioła, dodaj oliwę, wyrabiaj i dodawaj nieco wody, aż powstanie kula elastycznego ciasta. Przykryj i odstaw na 30 min, aby wyrosło. Szpinak zblenduj z orzeszkami, czosnkiem, serem i oliwą, dopraw solą. Uformuj pizzę, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz ok. 15 min w 220°C. Gorącą posmaruj pesto i obłóż cebulą, pomidorami, oliwkami, posyp bazylią i orzeszkami. Na koniec oprósz solą i pieprzem.
Mięso wychodzi z mody
W 2013 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę zdrowia. Jej podstawę stanowią produkty, które powinniśmy jeść najczęściej, w największej ilości. Obecnie u podstawy piramidy są warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo i makarony, czysta woda, naturalne oleje. Po raz pierwszy dodano też zioła, orzechy i nasiona.
Ewa Warska
fot.shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.