CHLEB Z KASZĄ GRYCZANĄ I RODZYNKAMI
Wymieszaj filiżankę mąki gryczanej z filiżanką ugotowanej białej kaszy gryczanej oraz filiżanką prażonej i gotowanej. Do niewielkiej ilości wody wrzuć ¾ filiżanki rodzynek, 2 łyżki mielonego imbiru oraz 1,5 łyżeczki mielonych ziaren anyżu. Podgotuj i połącz z mieszanką gryczaną. Przypraw 4 łyżeczkami oleju. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Piecz w foremce wysmarowanej olejem w temperaturze 180°C przez pół godziny.
Kasza jaglana
Proso jest w medycynie chińskiej uznawane za produkt przeciwnowotworowy wzmacniający energię życiową i nerki, regulujący funkcje przewodu pokarmowego i wspomagający leczenie cukrzycy.
Proso jest jedynym zbożem alkalizującym, czyli zasadotwórczym. Dobre przy nadkwasocie, odświeża oddech, bo przeciwdziała rozwojowi bakterii w ustach i na języku. Dobrze wpływa na mózg dzięki lecytynie, którą karmią się komórki nerwowe. Zawiera też sporo krzemionki. Jest więc dobra na stawy, kości, a także skórę, włosy i paznokcie. Jedz kaszę jaglaną, jeśli dręczą Cię grzybice spowodowane przez drożdżaki Candida albicans.
Kasza jaglana jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które za bardzo kochają słodycze. Ma bowiem lekko słodki smak. Gdy dodamy do niej jabłka, gruszki lub rodzynki, będzie znakomitym deserem wolnym od wad ciastek i kremów. Kaszę jaglaną warto też jeść przy zaburzeniach pracy jajników.
JAGŁY NA SŁODKO
Obierz i podziel na cząstki 2 jabłka. Wrzuć do garnka, dolej wody i zacznij dusić na małym ogniu. Kaszę jaglaną (filiżankę) namocz na 2 godziny, następnie zalej 3 filiżankami wody i ugotuj. Do duszących się jabłek dodaj łyżkę rodzynek, wrzuć kawałek kory cynamonu i kilka goździków. Kiedy jabłka będą się rozpadały, dodaj mieszankę do kaszy jaglanej.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.