KUCHENNE RADY:
• Ufaj swojej intuicji – spróbuj wyobrazić sobie, jak smakuje zestawienie dwóch dowolnych składników. I działaj!
• Podróżując, szukaj lokalnych smaków – nieważne, czy jesteś w Grecji, Indiach czy na Kaszubach. Podróże mają kształcić, więc dowiedz się czegoś o miejscowej kulturze przez... kuchnię. Szukaj małych barków, restauracyjek, w których siedzą miejscowi. Pytaj o lokalne pyszności i testuj smaki.
• Bądź świadomym konsumentem. Zastanawiaj się nad tym, co wrzucasz do koszyka. Wybieraj produkty, które nie szkodzą Tobie i światu.
Unikaj żywności modyfikowanej genetycznie; wspieraj małych rolników, wybierając zakupy na bazarze zamiast w supermarkecie; w kuchni używaj sezonowych składników. Dzięki temu będzie Ci się żyło smaczniej, a światu lżej.
• Jeśli jesteś w plenerze, oprócz modnego grilla wykorzystuj także ognisko. Papryka wrzucona na chwilę do żaru, a potem obdarta ze skórki, polana oliwą z oliwek i posypana ulubionymi świeżymi ziołami ma doskonały smak. Smak babiego lata, wczesnej jesieni.
• Używaj świeżych ziół. Mają o wiele bardziej intensywny aromat od tych suszonych i zawierają sporo witamin. Latem i wczesną jesienią kup sadzonki na bazarze lub w sklepie ogrodniczym, spróbuj zaaranżować swoją parapetową rabatkę, a zbiory będą Cię cieszyć przez cały rok.
• Wybieraj pieczywo na zakwasie – jest nie tylko pyszne i zdrowe (zawiera niezbędny dla prawidłowej przemiany materii błonnik), ale także wszechstronne. Suchy kawałek razowca jest idealnym zagęstnikiem zup czy sosów.
The requested URL was not found on this server.
PRZEPISY
Tarta z ratatouille i kozim serem
Przygotuj:
• 2 szklanki mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżkę roztopionego masła
• 3-4 łyżki oleju
• wodę (około 1 szklanki)
• sól, cukier (szczyptę)
• 2 czerwone papryki
• 1 żółtą paprykę
• 1 sporą cukinię
• 3 młode cebule
• 4 słodkie pomidory
• 5 ząbków czosnku
• duży pęczek natki
• 1 łyżeczkę suszonego cząbru
• 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
• skórkę otartą z 1 cytryny
• oliwę do smażenia
• sól, pieprz
• 100 g sera koziego
Mąkę przesiej, zrób rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka – około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodaj sól, cukier (szczyptę), olej i roztopione masło, pozostaw do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę papryki. Dodaj cebule, smaż, często mieszając. Po około 10 minutach dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Duś razem pod przykryciem z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy cukinia zacznie mięknąć, dodaj posiekane pomidory obrane ze skórki, skórkę cytrynową i przyprawy. Duś pod przykryciem około 15 minut. Ciasto rozwałkuj i ułóż w tartownicy. Nakłuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz ciasto. Warzywa odkryj, podkręć ogień i zredukuj powstały z pomidorów sos. Gotowe ułóż na cieście, posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Potrawę posyp posiekaną natką. Sandacz prosto z jeziora
Przygotuj:
• 1 wypatroszonego sandacza
• 1 łyżkę masła
• kilka gałązek świeżej, dzikiej mięty
• kilka gałązek macierzanki
• 4 ząbki czosnku
• skórkę otartą z 1 cytryny
• 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
• sól
Masło połącz z pieprzem, solą i skórką cytrynową, schłodź. Wiórki masła włóż do środka sprawionej ryby, dodaj plasterki czosnku i gałązki ziół. Sandacza posól ze wszystkich stron, zawiń w folię i piecz na grillu około 20 minut, obracając co jakiś czas.
Pomidory z bryndzą
Przygotuj:
• 4 spore słodkie pomidory
• opakowanie bryndzy owczej
• młotkowany pieprz
• 1 łyżkę listków świeżego tymianku
• olej z pestek dyni
Pomidory przekrój na połówki, wydrąż pestki, tak by powstało miejsce na nadzienie. Pomidory wypełnij bryndzą, posyp pieprzem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Przed podaniem posyp tymiankiem i polej olejem z pestek dyni.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.