Jak parzyć herbatę?
Zaopatrzyliśmy się w listki ulubionej herbaty i… co teraz? Nie wystarczy przełożyć je do kubka i zalać wrzątkiem!
Woda. Najlepsza będzie źródlana, niegazowana i niemineralizowana. Dobrze sprawdzi się też woda filtrowana. Dobrej gatunkowo herbaty lepiej nie zalewać twardą i chlorowaną wodą z kranu. Przy czym uwaga: gotujemy ją tylko raz!
Temperatura. Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem.
Czerwoną wrzątkiem lub prawie wrzątkiem.
Zieloną wodą o temperaturze 60-80 st. C, a białą – 85°C.
Czajniczek. Jedną porcję herbaty zalewamy około 220 ml wody. Warto jej strumień skierować bezpośrednio na listki lub torebkę, takie „poruszenie” sprawi, że liście chętniej oddadzą swój smak i aromat naparowi. Po około minucie napar należy zamieszać.
Czas. Najlepiej sprawdzić, jaki czas parzenia poleca producent. Standardowo czarną herbatę parzy się 3-5 minut (im krócej,
tym napar bardziej pobudza, im dłużej, tym bardziej odpręża).
Czerwoną i zieloną 2-3 minuty, a białą 3-7 minut. Po upływie wyznaczonego czasu przelewamy napar do filiżanek lub usuwamy z czajniczka torebkę (nie wyciskamy jej).
Herbaty z całego świata
Krzewy Camellia sinensis rosną w różnych częściach świata. W zależności od położenia, sposobu uprawy i przygotowania z zielonych listków powstają różne gatunki herbaty.
CHINY
Yunnan. Najbardziej znana i najpopularniejsza herbata na świecie. Prowincja, w której powstaje, uważana jest za kolebkę herbaty.
Keemun. Herbata ta wymaga w procesie produkcji ogromnej pieczołowitości. Nie wolno złamać ciasno zwijanych cienkich pasemek liści.
Herbata jaśminowa. Zielona herbata aromatyzowana kwiatami jaśminu. Powstaje przez wymieszanie kwiatów z wysuszonymi liśćmi herbaty w ściśle określonych proporcjach. Takie suszenie i przenikanie aromatu może trwać nawet kilkadziesiąt godzin.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
~green_t