Garnkowe metamorfozy
Tym, dla których odżywianie się w zgodzie z naturą i komponowanie pięciu smaków w jedzeniu to za mało, pozostaje najwyższy stopień wtajemniczenia w pięć przemian. Prawdziwe przemiany obserwuje się bowiem podczas obróbki termicznej jedzenia. Na czym to polega?
Przyporządkowane poszczególnym przemianom produkty wrzuca się do garnka także według ściśle określonego cyklu. Zaczynamy od ustawienia garnka na palniku – to podstawowa przemiana ognia. Następna w kolejności jest ziemia – może to być na przykład oliwa, która ma słodki smak, a do niej równie słodka marchewka. Później dodamy czosnek, imbir i pieprz w ramach przemiany metalu.
Jako przemiana wody posłuży nam woda. Uwaga! Koniecznie ciepła lub zimna – gorąca jest już przemianą ognia. Potem przemiana drzewa, czyli coś kwaśnego, powiedzmy sok z cytryny. I wracamy do ognia – dodajemy suszone zioła. W czasie takiego cyklu ważna jest każda przemiana. Jeden składnik wspiera następny, a ten – jeszcze kolejny. Jedna przemiana wynika z drugiej i żadna nie może istnieć bez siebie nawzajem. Produkty łączą się, tworząc – konkretnie w tym przypadku – całkiem smaczną zupę.
– Według pięciu przemian można przygotować każdy przepis, nawet hamburgera z fast foodu. Najważniejsze jest jednak to, jakie produkty wkładamy do garna. Ugotowanie ich według pięciu przemian to tylko bonus. Choć warto z niego skorzystać, bo przygotowane zgodnie z cyklem pięciu przemian potrawy są lekkostrawne i niemal w 100 procentach przyswajalne dla naszego organizmu – przekonuje Anna Krasucka
The requested URL was not found on this server.
OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI I GRUSZKAMI
(przepis: Anna Krasucka)
Składniki:
• 3 szklanki wody (WODA) • 1 gruszka pokrojona w kostkę (ZIEMIA)
• ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych (ZIEMIA)
• kilka miękkich suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki (ZIEMIA)
• kilka suszonych moreli, pokrojonych w plasterki (ZIEMIA) • 2 łyżki migdałów (ZIEMIA)
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (ZIEMIA)
• plasterek świeżego imbiru (METAL) • cynamon (METAL) • sól (WODA)
Wypłucz w garnku płatki, następnie zalej zimną wodą i zagotuj (Ogień). Dodaj śliwki, morele, gruszkę, migdały i siemię lniane (Ziemia), a po chwili (Metal) imbir i cynamon. Na końcu dosyp szczyptę soli (Woda). Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe danie posyp dowolnymi ziarnami.
Wiele przepisów i porad dotyczących gotowania według filozofii pięciu przemian można znaleźć w książce „Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian” Anny Czelej, wydanej przez Studio Astropsychologii.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.