Jarosze mięsa nie jedzą wcale, ale nie gardzą daniami przygotowanymi z ryb.
Laktoowowegetarianie (owolaktarianie) nie jedzą mięsa i ryb, ale bez wyrzutów sumienia posilają się nabiałem, jajkami czy miodem.
Laktowegetarianie jedzą tak jak laktoowowegetarianie, ale wyłączają z diety jajka.
Owowegetarianie nie jedzą mięsa i nabiału, ale za to jedzą jajka.
Weganie rezygnują z mięsa, mleka, jajek, serów i miodu.
Witarianie jedzą tylko to, co surowe, niczego nie gotują, w związku z tym nie piją nawet kawy i herbaty.
Frutarianie nie jedzą ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego, ani żadnych roślin, które w ich mniemaniu zostały uśmiercone (to znaczy na przykład wyrwane z ziemi). Żywią się głównie owocami.
Niektóre składniki pochodzące z mięsa są bardzo trudne do zastąpienia. Jak sobie z tym poradzić?
• witamina B12
Jej niedobór utrudnia wchłanianie kwasu foliowego. Dlatego wegetarianie powinni jeść dużo produktów, które go zawierają: kapusty, brokułów, szparagów, brukselki, pomidorów, buraków, orzechów, pestek, pomarańczy, bananów, awokado, śliwek i moreli. Witaminę B12 znajdziemy w nabiale oraz w pszenicy, owsie i innych zbożach.
• białko
Najwięcej jest go w mięsie i rybach. Wegetarianie powinni go szukać w roślinach strączkowych (groch, fasola, bób, soczewica, soja) oraz nabiale (biały ser, jogurt, kefir, maślanka, mleko).
The requested URL was not found on this server.
* 1 opakowanie granulatu sojowego – 15 dag
* 4 jabłka
* 3 kostki planty lub tłuszczu kokosowego
* 1 szklanka oleju
* dolna połowa kapusty pekińskiej lub 3 cykorie
* 5 łyżek suszonego majeranku
* 1 łyżka pieprzu ziołowego
* 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
* 1/2 łyżeczki asofetidy (aromatycznej indyjskiej przyprawy)
Granulat sojowy smażymy w dużym garnku na oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej, przyprawy i smażymy około 7 minut, ciągle mieszając. Dorzucamy jabłka pokrojone w kostkę i wszystko jeszcze przez chwilę dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy na bok, dodajemy plantę, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.
Marta Drelich
fot. Fotochannels, Flash Press Media, Shutterstock.com, Materiały prasowe kuchnia.tv
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.