Wokół jajka

Jaja inaczejJaskółcze gniazda

Kotlety wieprzowe bez kości dokładnie rozbij i skrop sokiem z cytryny, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. Na każdym kotlecie ułóż plaster szynki (może być z tłuszczykiem) i obrane jajo na twardo. Zawiń w rulon, obwiąż nitką, obtocz w mące i obsmaż ze wszystkich stron. Rulony przełóż do rondelka, dodaj nieco masła i skrop bulionem. Duś na niewielkim ogniu do miękkości. Świetne z kluseczkami kładzionymi i zieloną sałatą.

Jaja na twardo inaczej

Brązowe.
Mają śliczny brązowy kolor i pikantno-słony smak. Nie można zjeść ich zbyt dużo, ale stanowią świetny dodatek i dekorację. Szklankę jasnego sosu sojowego zagotuj z kilkoma kroplami tabasco i łyżką cukru. Do sosu włóż ugotowane na twardo jaja i dolej kieliszek wódki. Przykryj, gotuj około 10 minut i zostaw w wywarze do ostygnięcia.

Marmurkowe.
Do rondelka z wodą dodaj: suchą chińską herbatę, sos sojowy, goździki, cynamon, odrobinę chilli, ziele angielskie, kolendrę, ziarna pieprzu, cukier i kieliszek wódki. Całość zagotuj. Ugotowane jajka na twardo w skorupkach potłucz delikatnie, tak, aby skorupki nie odpadły. Włóż potłuczone jaja do rondla z wywarem, przykryj i gotuj około 20 minut. Zostaw w sosie do ostygnięcia. Przed podaniem obierz ze skorupek. Najlepiej prezentują się w całości, z dodatkiem delikatnych sosów.

reklama


W sosie orzechowym.
Drobno posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z dobrym majonezem i kieliszkiem białego wina. Dodaj pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i dokładnie wymieszaj. Sos dobrze jest wstawić na godzinę lub dwie do lodówki, aby się „przegryzł”. Polej nim połówki jaj ugotowanych na twardo.

W cytrusowym sosie żółtym.
Cieniutką skórkę z pomarańczy zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, odsącz i pokrój w cieniutkie paseczki. Niewielką cebulkę drobno posiekaj. W małym rondelku dobrze utrzyj kilka łyżek konfitury pomarańczowej z kilkoma łyżkami dobrej musztardy, na przykład Dijon i kieliszkiem czerwonego wina. Podgrzej całość na małym ogniu, połącz ze skórką pomarańczową i cebulką. Sosem polewaj połówki jaj na twardo. Pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło w towarzystwie delikatnego pasztetu lub pieczeni na zimno.

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach, znane również jako jajka mollet, poches lub perduty, to jajka na miękko baz skorupek, gotowane w wodzie z octem (2 łyżki na 2 litry wody). Wybija się je kolejno na spodeczek, nie rozrywając żółtka i wpuszcza do wrzątku. Gotuj około 3 minut, wyjmij łyżką cedzakową i podaj na ogrzanym półmisku z sosami. Na przykład  z wiosennym sosem ziołowym.
Sos: drobno posiekaj listki bazylii, koperek i szczypiorek. Do gęstej tłustej śmietany dodaj łyżeczkę soku z cytryny, nieco otartej skórki cytrynowej, sól, cukier i biały pieprz do smaku. Połącz z ziołami. Podawaj w osobnej miseczce do nakładania bezpośrednio na kęs jajka.

Jajeczne deseryDesery

Crème Caramel, znany także jako crème brûlée, a w Hiszpanii i Portugalii jako flan.

Dwie szklanki śmietanki kremówki podgrzej. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob nasionka i dodaj do śmietanki. 6 żółtek utrzyj dokładnie z ćwierć szklanki cukru i szczyptą soli. Gorącą śmietankę wlewaj powoli do jajek i mieszaj. Na dno małych ceramicznych foremek do pieczenia wlej nieco przygotowanego z wody i cukru karmelu. Na stężały karmel, przez sitko wlej masę jajeczno-śmietankową i zapiekaj w kąpieli wodnej (150-170°C) około 30 minut. Naczynka lub cała blacha powinny być przykryte folią aluminiową.

Przed podaniem okrój brzegi foremki nożem i przewróć na zagłębiony talerz. Całość pokryta będzie smakowitym karmelowym sosem. Pycha!

Wspaniały krem.

4-5 żółtek ubij trzepaczką z 4 szklankami mleka i gotuj na małym ogniu, mieszając przez około 5-10 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Paczuszkę migdałów sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Pokrusz pół paczki biszkoptów i tabliczkę gorzkiej czekolady. Mleko z żółtkami zdejmij z ognia i porcjami, mieszając, dodawaj migdały, czekoladę i biszkopty. Krem rozlej do małych żaroodpornych foremek i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Znakomity na ciepło lub schłodzony.

Miłosny puchar

Z ugotowanych na twardo jaj wyjmij żółtka, a białka drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z połową szklanki dobrej śmietany na puszystą masę, dodając nieco sosu Worcester. Żelatynę (według przepisu na opakowaniu) rozprowadź w bulionie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszaj ją z masą śmietanową i posiekanymi białkami. Rozłóż do pucharków i schłodź. Przed podaniem udekoruj czerwonym kawiorem. W sam raz na wiosnę dla zakochanych.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.

Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
Fot.: Stockfood/Free, Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 4/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka