Wielkie grillowanie

Co grillujemy? Co chcemy! Mamy propozycje dla wegetarian, dla mięsożerców, dla entuzjastów ryb. I kilka dodatków dla dopełnienia całości.

Wielkie grillowanieNiech tylko mocniej przygrzeje słońce, noce przestaną być chłodne, ogrody, działki, parki, łąki, a nawet balkony stają się sceną jednego aktora – grilla. W Berlinie jest „park muru” (oczywiście berlińskiego). W pewną wiosenną sobotę wybraliśmy się tam na spacer. Wokół kipiało życie. Muzułmanki z chustami zasłaniającymi twarz, Hindusi o posągowych rysach, blade berlińskie blondynki, wysmukli Sudańczycy z dredami, rubaszni Amerykanie z obowiązkową nadwagą – wszyscy porozstawiali przeróżne urządzenia i grillowali zajadle, wiedząc, że spędzą tam cały piękny sobotni wieczór. Wszyscy ci ludzie byli połączeni, mimo oczywistych różnic kulturowych, jedną wspaniałą ideą: czas na fan! Jeśli pokojowa Nagroda Nobla mogłaby być przyznawana sprzętom, a nie ludziom, jej laureatem powinien być GRILL. Nic innego tak nie łączy! A więc – do dzieła!

Wołowina w zagadkowej marynacie

Zagadkowej, gdyż na ogół goście nie mogą rozpoznać jej składników. Podgrzanie przypraw przez kilkadziesiąt sekund powoduje wydobycie ich pełnego aromatu.
W małym rondelku zmieszaj kmin rzymski, chilli i cynamon. Podgrzej na ostrym ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, kilka łyżek octu balsamicznego, melasę (można zastąpić ciemnym miodem). Dodaj garstkę świeżego posiekanego oregano i zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku. Dobrej jakości mięso wołowe (polędwicę, stek, rostbef) pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij. Umieść w płaskim naczyniu i zalej marynatą. Lekko wymieszaj, aby rozprowadzić marynatę na powierzchni mięsa. Najlepiej pozostaw pod przykryciem w lodówce na noc lub przynajmniej na 4 godziny. Na około 30 minut przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. Piecz na średnich węglach, smarując od czasu do czasu resztą marynaty.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Wołowina „smaki Orientu”

Najlepsze będą duże steki wołowe. Większość przypraw można kupić w supermarketach, a także w sklepach z żywnością dietetyczną. Sosy i przyprawy są trwałe, więc wykorzystać je można nie tylko w sezonie grillowań, ale także do innych eksperymentów z kuchnią orientalną.
Steki natrzyj dobrze świeżo zmielonym pieprzem. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, najlepiej w równych proporcjach (ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, czerwone wino, sproszkowane chilli i cukier). Nasmaruj steki marynatą i pozostaw na przynajmniej 1 godzinę. Piecz na rozgrzanym grillu, gdy węgle pokryte będą już białym popiołem. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań i grubości steku – średnio 5-10 minut na każdej stronie.

Żeberka z morelami

Te aromatyczne, chrupiące, słodkawe, lekko pikantne żeberka zaskakują wszystkich i z reguły jest ich za mało! Przyznam, że gdy spodziewam się wielu mięsożerców, mam zapas żeberek podpieczonych w piekarniku i tylko dopiekam je później na grillu.

Żeberka podziel na porcje i umieść w płytkim naczyniu. Morele lub brzoskwinie z puszki odsącz, pozostawiając sok. Zalej żeberka sokiem i pozostaw na około 20 minut. W miseczce zmieszaj szklankę cukru, suszoną skórkę cytrynową i sproszkowany imbir. Wyjmij żeberka z soku i natrzyj cukrową mieszanką. Umieść na ruszcie około 15-20 cm nad „białymi” węglami. Piecz w zamkniętym grillu około 30 minut, w otwartym około 60 minut, często obracając. Morele lub brzoskwinie umieść na grillu na ostatnie 10 minut pieczenia żeberek. Podawaj razem.

Wieprzowina po kubańsku

Świetny sposób na odmianę karkówki lub schabu. W ten sposób podawałam też pierś indyka – super!
Pokrojoną w plastry i lekko rozbitą karkówkę natrzyj dobrze czosnkiem. Umieść w płaskim naczyniu. Wyciśnij świeże, niezbyt słodkie pomarańcze bezpośrednio na mięso, skrop oliwą i posyp majerankiem (do indyka lepsze jest oregano). Lekko zamieszaj, aby mięso było pokryte przyprawami. Pozostaw na około 1 godzinę. Piecz na średnim węglu do odpowiedniej miękkości – średnio 10-15 minut na stronie w zależności od grubości, często obracając (indyka krócej).

Steki z łososia z masłem sardelowym

Pyszna, łatwa odmiana pieczonego łososia znakomicie smakuje z dodatkiem natki pietruszki i plasterkami cytryny.
Fileciki anchois (mogą być tak zwane koreczki helskie) mocz chwilę w mleku. Utrzyj w miseczce drewnianą łyżką na gładką masę, dodaj masło, tabasco, pieprz i ponownie ucieraj chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstaw do schłodzenia. Steki z łososia ułóż na lekko posmarowanym oliwą ruszcie. Ćwiartkę przygotowanego masła podziel na cztery części i jedną połóż na każdym steku. Piecz około 4 minut. Przewróć steki delikatnie na drugą stronę, znów połóż cząstki masła na każdym kawałku ryby i piecz dalsze 4 minuty – mniej, jeśli steki są cienkie. Podawaj ozdobione ładnymi kopczykami z reszty masła sardelowego, natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Źródło: Wróżka nr 5/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Promocja wróżka