Kwaśno-słodkie lato

Niedoceniany, a pyszny. Orzeźwiający, kwaskowaty, idealny na upalne dni. Rabarbar. W towarzystwie truskawek i agrestu wystąpi w kilku niebanalnych odsłonach.

Kwaśno-słodkie latoW kącie ogrodu moich dziadków rosła duża kępa rabarbaru. W czerwcu czerwieniły się łodygi dorodnych rabarbarowych liści. Ścinaliśmy je ostrym nożykiem, obieraliśmy z cienkiej skórki, zanurzaliśmy w cukrze i chrupaliśmy na surowo. Na samo wspomnienie ruszają ślinianki! Nie wiedzieć czemu, choć to warzywo, rabarbar uznawany jest za owoc. Uznaniem cieszy się w Wielkiej Brytanii, gdzie hoduje się jego specjalną odmianę, słodką, rosnącą w ciemności – forced rhubarb. Kisiel rabarbarowy uwielbiają szwedzkie dzieci. U nas ten czerwonoróżowy badyl jest trochę zapomniany i niedoceniany. Mało kto tęskni za mdłym kompotem, który kiedyś serwowano nam w szkolnych stołówkach. A przecież to nie jedyne oblicze rabarbaru.

Oryginalny w smaku, zdrowszy po podgrzaniu (zawiera sporo szczawianów, które rozkładają się pod wpływem temperatury), rabarbar wciąż zachęca mnie do eksperymentów. W czerwcu jest najlepszy. Lubi towarzystwo innych owoców. Świetnie komponuje się z truskawkami, których wtedy także dostatek. Znakomity jest też w zestawieniu z ciepło-słodkimi bananami. Szukam na targu malinowych słodkich odmian o czerwonych łodygach i biorę się do dzieła. Spróbuję zrobić wytrawny chutney rabarbarowy jako dodatek do mięs, a dla dzieci – chrupiące chipsy rabarbarowe.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Rabarbar uniwersalny deserowy

Tak przygotowany rabarbar świetnie nadaje się do kremowych deserów, lodów czy galaretek. Można go także zajadać tylko z odrobiną ubitej śmietanki lub jogurtu.
Z wody i cukru zrób syrop cukrowy. Dodaj nieco nasion z laseczki wanilii. Oczyść rabarbar z błon i obetnij końcówki. Połowę rabarbaru pokrój w drobną kostkę, drugą połowę w większe słupki. Do przygotowanego syropu wrzuć słupki rabarbarowe i gotuj 2-3 minuty, zestaw z ognia i po kilku minutach dodaj rabarbarową kostkę. Odstaw do wystygnięcia. Taki rabarbar jest słodki, prawie miękki, ale się nie rozpada. Odmianą uniwersalną deserową jest także rabarbar pieczony. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pokrojonego w słupki rabarbaru. Posyp go brązowym cukrem, zalej kieliszkiem białego wina. Na wierzchu można położyć jeszcze (jeśli ktoś lubi) kilka skrawków skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Przykryj folią aluminiową i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku około pół godziny.

Crumble rabarbarowyCrumble rabarbarowy

Słodka chrupiąca kruszonka, a pod nią ciepła, orzeźwiająca masa rabarbarowa. Do tego trochę lodów waniliowych. Pycha!
Pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar wrzuć do garnuszka z cukrem, masłem, wanilią i niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, gdy masło się roztopi, a całość będzie apetycznie różowa. Przełóż wszystko do formy (można ją uszczelnić folią aluminiową).

Przygotuj kruszonkę:
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do naczynia, dodaj schłodzone i pokrojone w kostkę masło, rozetrzyj je z mąką. Ciasto powinno być dosyć suche. Wsyp cukier waniliowy i nieco cukru brązowego. Widelcem wymieszaj z ciastem. Posyp masę rabarbarową powstałą w ten sposób kruszonką. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż będzie mieć kolor złocistego brązu. Może się zdarzyć, że trochę rabarbarowego soku wypłynie na kruszonkę.

Ciepły deserek rabarbarowo-bananowy

Banany obierz i pokrój na niezbyt cienkie talarki, skrop sokiem z cytryny. Rabarbar obierz i pokrój w kawałeczki. Zmieszaj banany z rabarbarem, posyp cukrem i utłuczonymi goździkami. Formę do zapiekanek wysmaruj masłem, nałóż rabarbar zmieszany z bananami. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku około pół godziny. Białka ubij z dodatkiem kilku łyżek cukru i łyżeczką soku cytrynowego na bardzo sztywną pianę. Po pół godzinie formę wyjmij z piekarnika i pokryj równomiernie pianą. Forma wędruje znów do piekarnika, a gdy piana lekko się zarumieni, podaj na stół. Jest wtedy znakomita, lecz gdy przestygnie, natychmiast traci swą kulinarną urodę. Deser do zjedzenia natychmiast i na jeden raz.

Źródło: Wróżka nr 6/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Promocja wróżka