★ Krem z zielonej herbaty z winogronami
Znakomity, lekko wytrawny kremowy deser, doskonały na przyjęcie komunijne lub majówkę w ogrodzie.
• 5-6 łyżek dobrej zielonej herbaty • szklanka tłustego mleka • ½ l śmietanki (36%) • 8 łyżek cukru • 4 łyżeczki żelatyny • kiść zielonych winogron zdjętych z szypułek i pokrojonych na połówki. Do rondelka wsyp herbatę, dodaj mleko, śmietankę i cukier. Całość zamieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści, nie gotuj! Odstaw do przestygnięcia i przecedź. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody, dodaj do śmietanowej mieszanki. Podgrzej, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Napełnij kremem szklaneczki, wstaw do lodówki do przestygnięcia. Na wierzchu ułóż połówki zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) i listki świeżej mięty majowej.
★ Kokosowa panna cotta z zieloną galaretką
Niezwykle dekoracyjny i wyrafinowany deser na eleganckie przyjęcie.
Panna cotta: • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku •2 łyżki ciepłej wody •250 ml mleka kokosowego (o zawartości kokosa minimum 50%) •40 g cukru •2 łyżki rumu •2 łyżki białego wina. Do filiżanki wsyp żelatynę, wlej ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do rondelka dodaj mleko kokosowe, cukier, rum, białe wino. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw z ognia, gdy śmietanka będzie bardzo ciepła, ale nie zagotowana. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj przez mniej więcej 3 minuty, aż się rozpuści. Wlej do kilku wysokich, wąskich kieliszków, ostudź i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż krem stężeje.
Galaretka: • łyżeczka żelatyny w proszku •łyżka ciepłej wody • ½ szklanki alkoholu zabarwionego na zielono, np. likieru limonkowego, likieru kiwi albo soku w kolorze zielonym wymieszanego np. z rumem lub winem musującym • wiórki z orzecha kokosa ścięte za pomocą obieraczki do warzyw. Żelatynę wsyp do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Do rondelka wlej sok z alkoholem, mocno podgrzej, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia, ostudź. Na zastygniętym kremie panna cotta ułóż wiórki kokosa, zalej ostudzoną galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Przechowuj w lodówce, aż do podania.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.