Mało kto wie, że tylko jeden głos zdecydował, że Amerykanie nie mówią po niemiecku! Decydujące głosowanie odbyło się na Kongresie w 1795 roku. Legendarne wydarzenie, znane jako „Głosowanie Muhlenberga”, pokazuje siłę, jaką w tamtych czasach mieli w Ameryce niemieccy emigranci. Jaki to ma związek z kulturą kulinarną? Zasadniczy!Gdy pytam znajomych, z czym kojarzy im się kuchnia amerykańska, słyszę: hamburgery, hot dogi, fast food. Ale przecież to nie amerykański wynalazek. To właśnie niemieccy sprzedawcy rozpowszechnili na wschodnim wybrzeżu Ameryki gorące hamburskie kotlety, oferując je wysiadającym w portach imigrantom. Pierwszy posiłek na ziemi obiecanej – jak to musiało smakować! Hot dog to także pomysł niemiecki. Niejaki Charles Feldman pierwszy otworzył budkę z parówkami w bułce na plaży w Brooklynie. Był rok 1871.
A fastfoodowe frytki, czyli french fries? To przecież Francuzi! A pizza? Wiadomo. A meksykańskie tortille?... Współczesne Stany Zjednoczone to tygiel kulturowych wpływów i tradycji, swobodnie mieszany i interpretowany. Aby zrozumieć istotę amerykańskiego sposobu jedzenia, sięgnąć trzeba do korzeni. Rdzenni mieszkańcy kontynentu – Indianie: Apacze czy Czejenowie – korzystali z bogactwa roślin i dzikich zwierząt. Mieli swoje proste, naturalne jedzenie.
Smaki chili, indyka, pomidorów i kukurydzy przed odkryciem Ameryki w Europie były nieznane. Indianie z kolei nie mieli wcześniej w ustach wołowiny, oliwek, bobu czy porzeczek. Spotkanie z przybyszami ze starego świata zaowocowało mieszanką niespotykaną nigdzie na świecie. Północno-wschodnia część to wpływy europejskie, także brytyjskie; Luizjana – francuskie, hiszpańskie, a także afrykańskie, to znakomita kuchnia kreolska. Nowy Meksyk i Teksas to zapożyczenia z kuchni meksykańskiej. Kalifornia – nowoczesność, technologia, elegancja i zdrowy styl jedzenia.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.