Coś na zapusty

Kiej ostatki, to ostatki, cieszcie się dziouchy i matki! Kiej ostatki, to ostatki, niech tańcują wszystkie babki! Kiej ostatki, to ostatki, Niech się trzęsą babskie zadki…

Tłusty Czwartek to okazjia to bezkarnego jedzenia pączków ;)Dawne zapusty to czas swatania, biesiad, balów i kuligów. Tradycyjnie większość zabaw odbywała się dopiero w ostatnim tygodniu przed ostatkami. Punktem kulminacyjnym był Tłusty Czwartek. W miastach i dworach wydawano bale, na wsiach organizowano tańce, wypiekano ciasta, smażono pączki i chrusty.

To słodkie święto ma jednak zaskakujące korzenie, które wykraczają poza zagadnienia czysto kulinarne i miało feministyczny wydźwięk! Za czasów naszych prababek, aż do początku XX wieku, bawiły się tylko kobiety! Był to dzień hulanek i zabaw mężatek, czasem również młodszych dziewcząt. Stąd jego nazwa „babski comber”.

Według Oskara Kolberga (t. 5) już od XVI w. krakowskie przekupki wyprawiały w Tłusty Czwartek Babski Comber „…baby straganne schodziły się z różnych ulic w rynek krakowski… Rynek cały był kołem tańca, uciekały przed nim chłopaki, bo gdy go baby pochwycić zdołały, przywiązywały do klocka, mszcząc się, iż w bezżeństwie kończył zapusty, w wieniec go wystroiły i przymuszały ciągnąć kloc po rynku krzycząc: comber, comber, aż się okupił”.

Taki babski odwet raz w roku! A może by wrócić do zwyczajów kobiecych „combrowych czwartków”: śmiechów, ploteczek, opowieści o facetach z leciutką nutą zdrowego dystansu i humoru? Odreagujmy z dowcipem codzienność w babskim towarzystwie, a męskie serca i tak złamiemy zapustowymi łakociami. Wiadomo przecież, mężczyźni to łasuchy, a prosta droga do serca prowadzi przez żołądek! Nie trzeba będzie ich karać za bezżeństwo drewnianym klockiem!

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Bakaliowe pączusie z miętą

Niezwykłego, nieco orientalnego smaku dodaje pączkom mięta.

Z 5 dag drożdży, łyżeczki cukru i 4 łyżek ciepłej wody przygotuj zaczyn i odstaw go na 10-15 minut. Na blat przesiej ½ kg mąki, dodaj 3 łyżki posiekanego miękkiego masła, ¼ szklanki cukru pudru, szklankę jogurtu naturalnego, szczyptę soli i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto, zagnieć w kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodaj sparzone i skropione łyżką soku z cytryny rodzynki (około 15 dag), łyżkę otartej skórki pomarańczowej i ½ łyżeczki suszonej mięty. Znów zagnieć ciasto. Odrywaj kawałki i formuj pączusie (kulki lub oponki). Smaż w gorącym oleju na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem lub posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego: do szklanki cukru wlewaj powoli, mieszając, tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać kremową konsystencję. Udekoruj listkami świeżej mięty.  

Jabłuszka w cieście rumowym
Najlepsze są szare renety lub małe owoce odmiany champion. Do wnętrza lubię używać konfitury pigwowej – wtedy są bardziej wytrawne.

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, posyp cukrem pudrem i polej rumem lub koniakiem. Odstaw na kilka godzin. Środki napełnij konfiturą. Zrób ciasto na pączki. Przygotuj zaczyn z 2 łyżek letniego mleka, 2 dag drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Odstaw, aż podrośnie. 1 ½ szklanki mąki przesiej do miseczki, dodawaj stopniowo, mieszając, ½ szklanki letniego mleka, zaczyn drożdżowy, 2 roztrzepane jajka, ½ szklanki cukru pudru. Na końcu – ¼ szklanki sklarowanego rozpuszczonego masła i 2 łyżki rumu. Całość dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odrywaj po kawałku, rozgniataj na dłoni i otulaj nim jabłuszka tak, aby nie było pęknięć. Układaj miejscem złączenia na ściereczce. Po około 10 minutach smaż jabłka w gorącym tłuszczu (około 1 l), aż będą rumiane. Odsącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe smaruj lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny rumu.

Obwarzanki serowe z ajerkoniakowym sosem
Świetne na babskie spotkanie. Smakowity sos do oblizywania, ciepły i aromatyczny.

Przygotuj zaczyn z 5 dag drożdży, 2 łyżeczek cukru i 5 łyżek ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. W malakserze utrzyj 2/5 kostki miękkiego masła z 2 łyżkami cukru pudru, dodaj 1 ½ szklanki homogenizowanego serka, 3 żółtka roztrzepane, całe jedno jajko, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, drożdżowy zaczyn, 2 szklanki przesianej mąki i szczyptę soli. Utarte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Wyrabiaj przez 2-3 minuty, uformuj kulę, przykryj i zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, chwilę wyrabiaj a następnie rozwałkuj na grubość około 0,3 cm, wykrawaj kółka, najpierw szklanką większe, a w nich kieliszkiem mniejsze, tak aby powstały krążki. Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Przygotuj sos. Rozpuść proszek budyniu waniliowego w ½ szklanki zimnej wody, dodaj do 2 szklanek zagotowanego mleka, dokładnie wymieszaj, dodaj ½ szklanki ajerkoniaku i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Zdejmij z ognia i ubijaj trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Przelej do miseczki. Ostudzone obwarzanki maczaj w ciepłym sosie. Można oblizywać paluszki!

Źródło: Wróżka nr 2/2013
Tagi:
Już w kioskach: 9/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka