Truskawkowe pole

W czerwcu trzeba zajadać się truskawkami. Obowiązkowo!

Uwielbiam czerwcowe targowiska i stragany pełne pachnących, soczystych i słodkich owoców. Bez truskawek trudno wyobrazić sobie menu prawdziwie letniego dnia. Na czczo działają lepiej niż kawa dzięki łatwo przyswajalnej fruktozie. Jest szybko przetwarzana i dostarcza sporej porcji energii.


Truskawki to cudownie pachnące naturalne źródło witaminy C, potasu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Dzięki enzymom spalającym tłuszcze i bromelinie, która rozkłada białko, pomagają sprawnie uporać się z cięższym daniem. Same przyjemności, korzyści – no i ten smak!

Pierwsze truskawki wyhodowano w Europie w XVIII w. Były krzyżówką poziomki wirginijskiej z olbrzymimi poziomkami przywiezionymi w 1713 roku przez bretońskiego oficera Fraziera z Chile. Zajadał się nimi Król Słońce – Ludwik XIV. Królowi podawano je w winie. Damy dworu pałaszowały truskawki w śmietanie.

A ja nucę sobie „Strawberry Fields forever" The Beatles i wiem, że mieli rację: truskawkowe pola pozostaną na zawsze.

★ Salsa truskawkowa
Cudowna słodko-kwaśno-ostra salsa świetnie smakuje na przykład z grillowaną rybą.

Weź: •około ½ kg świeżych truskawek, najlepiej niedużych •2 łyżki soku z cytryny •3 cebulki dymki albo czerwoną cebulę •1-2 łyżki octu balsamicznego •łyżeczkę miodu •2 łyżki posiekanej natki pietruszki •1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku •2 łyżki oliwy •1-1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu •sól

Cebulę oczyść, posiekaj w drobną kostkę, zalej sokiem z cytryny, odstaw pod przykryciem na 15 min. Następnie dodaj sól, miód, ocet balsamiczny, oliwę i lekko wymieszaj. Truskawki opłucz, dokładnie osącz. Pokrój na ćwiartki. Zalej je przygotowanym sosem i dorzuć zieleninę. Całość dopraw sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, znów lekko wymieszaj. Odstaw salsę na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Orzeźwiająca Przekąska
Truskawki z wczesną świeżą miętą – sama świeżość!

Weź: •8 dużych truskawek •100 g białego serka kremowego •2 łyżki świeżej mięty •szczyptę soli •kolorowy pieprz świeżo mielony •łuskane
i lekko posiekane pistacje do dekoracji

Truskawki umyj, osusz i lekko zetnij spód tak, aby móc je postawić. Każdą przetnij, żeby powstały 2-3 warstwy. Serek przełóż do miseczki, lekko posól, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i drobno pokrojoną miętą. Owoce przełóż serkową masą i ułóż na półmisku. Posyp pistacjowymi orzeszkami. Najlepiej smakują lekko schłodzone.

★ Kulki z cielęciny nadziewane truskawkami
Delikatne i zaskakujące, bardzo smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Weź: •½ kg gotowanego zmielonego mięsa cielęcego •10 dużych truskawek •3 kromki bułki pszennej •2 żółtka •białko •3 łyżki posiekanych orzechów laskowych •3 łyżki śmietanki 12% •3 łyżki mąki •garstkę posiekanej szalotki •łyżeczkę posiekanego tymianku •szczyptę otartej gałki muszkatołowej •sól •świeżo mielony pieprz do smaku •1 i ½ szklanki oleju do głębokiego smażenia

Bułkę namocz w śmietance, lekko odciśnij i rozetrzyj w miseczce drewnianą łyżką. Wrzuć do mięsa i lekko wymieszaj. Dodaj żółtka, orzechy, szalotkę, tymianek i gałkę, dopraw solą i pieprzem. Na końcu połącz z pianą ubitą z białka. Masę jeszcze raz wymieszaj i uformuj z niej 10-12 płaskich placuszków. Na każdym z nich połóż truskawkę, zlep brzegi, obtocz delikatnie w mące i smaż w głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmij cedzakową łyżką i odsącz na papierowym ręczniku.

★ Zapiekany kozi serek z miodowymi truskawkami i rabarbarem
Znakomite niewielkie danko na przystawkę albo deser. Rabarbar to oprócz truskawek kolejny czerwcowy cud.

Weź (na 4 porcje): •¼ kg truskawek •¼ kg rabarbaru •łyżkę masła •kieliszek białego wina •łyżkę miodu •łyżkę soku z cytryny •łyżeczkę skórki otartej z cytryny •łyżkę posiekanego świeżego tymianku •4 kwadraty wycięte z gotowego ciasta francuskiego •4 świeże kozie serki •roztrzepane żółtko

Truskawki umyj, osusz i podziel na ćwiartki. Rabarbar oczyść i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło i wrzuć rabarbar, dolej wino, sok z cytryny, dodaj miód, skórkę cytrynową i tymianek. Zagotuj i przestudź. Na każdym kawałku ciasta połóż serek. Brzegi posmaruj żółtkiem i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Podawaj ze świeżymi truskawkami.

Źródło: Wróżka nr 6/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2020

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Promocja wróżka