Strona 1 z 2
Podróże do odległych miejsc na świecie za każdym razem utwierdzają mnie w przekonaniu, że żyjemy w niezwykle pięknym miejscu. Zmiany sezonów, długości dnia, różnorodność zieleni...
Mamy też szczęście cieszyć się bogactwem sezonowych owoców. Leśne jagody, poziomki czy maliny zbieramy już od wczesnego lata. W sadach pięknie czerwienią się czereśnie. Są też porzeczki, agrest i królowe czerwcowych dni – truskawki. Nigdzie nie ma lepszych niż u nas! Tęsknię za nimi przez jedenaście miesięcy. Gdy się pojawiają, zastępują mi słodycze. Nawet czekolada schodzi wtedy na dalszy plan. I nie ma mowy o żadnej wstrzemięźliwości.
Na szczęście owoce same w sobie nie są bardzo kaloryczne. Dla kogoś, kto walczy o smukłą sylwetkę, te sezonowe będą sprzymierzeńcem. Dostarczą witamin, błonnika i soli mineralnych. Będą aromatycznym i kolorowym uzupełnieniem codziennego menu. Wystarczy wrzucić do torebki pudełeczko umytych malin lub słoiczek z jogurtowo-owocowym parfait.
Owocowe pyszności mogę jeść na okrągło: rano do owsianki, na obiad jako chłodną owocową zupę, do tego kompot, purée, kisiel czy mały deser – owoce z kleksem bitej śmietany.
Gdy nadchodzi czas świętowania lub po prostu mam ochotę na coś bardziej wykwintnego, przygotowuję lekkie torty bezowe ze świeżymi pachnącymi owocami, piekę tarty lub tartaletki, zapiekam w cieście, dodaję nieco alkoholu. Często po prostu zatapiam owoce w galaretce ze świeżego soku. Zamiast żelatyny, dodaję agar-agar – substancję żelującą z wodorostów. Takie galaretki, musy czy sorbety to świetne słodkości dla dzieci. Do ich przyrządzenia często nie potrzeba cukru. Wystarczą dojrzałe, soczyste owoce!
Ważne, aby ten krótki sezon na owoce wykorzystać w pełni. I każdego dnia zjadać owocową przekąskę lub deser zamiast batonika.
reklama
404 Not Found
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Czereśniowa chłodna zupa Uwielbiana przez dzieci. Dorosłym można ją podać z kilkoma kroplami wiśniówki – wtedy smakuje jeszcze lepiej. Weź: •kilogram drylowanych ciemnych czereśni •sok z cytryny •2-3 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej •słodką śmietanę •kilka listków świeżej mięty
W blenderze zmiksuj czereśnie z listkami mięty, dodaj sok cytrynowy, cukier (proporcje zależą od upodobań) i znów dokładnie zmiksuj. Podawaj schłodzoną z kleksem śmietany i listkiem mięty.
Śniadaniowe parfait poziomkowe Znakomita porcyjka do zabrania na drugie śniadanie lub przegryzkę. Weź: •1½ filiżanki świeżych poziomek •¹⁄3 filiżanki soku ze świeżych pomarańczy •filiżankę prażonego domowego muesli lub granoli •filiżankę naturalnego jogurtu •łyżkę płynnego miodu lipowego
Poziomki wrzuć do niewielkiej miseczki, zalej sokiem pomarańczowym i odstaw na kilka minut. Muesli lub granolę podziel na dwie porcje i wsyp do dwóch niewielkich słoiczków. Na wierzch nałóż jogurt, a na to warstwę poziomek, znowu jogurt i następnie poziomki. Na końcu polej całość miodem. Zakręć słoiczki i wstaw na pół godziny do lodówki.
Wegański „serniczek" truskawkowy Bez mleka, jajek i mąki zaskakuje smakiem. Zachwyci wegan i nie tylko. Weź na spód: •¼ filiżanki migdałów •¼ filiżanki orzechów laskowych •½ filiżanki drylowanych miękkich daktyli •¹⁄3 filiżanki wiórków kokosowych •¼ łyżeczki soli morskiej •łyżkę oleju kokosowego
Na wierzch: •¹⁄3 filiżanki obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek •½ filiżanki namoczonych i odsączonych orzechów nerkowca •3 łyżki syropu z agawy •3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego •sok z ½ cytryny •kawałek laski wanilii
Wszystkie składniki przeznaczone na spód zmiksuj tak, aby pozostały niewielkie grudki. Masę wyłóż do niewielkiej foremki (o średnicy 10-15 cm) i wstaw do zamrażalnika. Składniki przeznaczone na wierzch zmiksuj na gładko, przelej na zamrożony spód i całość ponownie wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika, pozostaw chwilę w lodówce, po czym udekoruj świeżymi truskawkami.
Sorbet malinowo-melonowyDomowa wersja wspaniałego mrożonego deseru bez mleka. Weź: •dojrzały melon •duży kubek świeżych malin •sok z ½ cytryny •4 białka •kilka łyżek cukru pudru z trzciny cukrowej
Melon obierz i wyrzuć pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj z malinami i sokiem z cytryny. Całość wstaw do zamrażalnika do momentu, aż masa zacznie się ścinać. W miseczce ubij pianę z białek, stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Masę malinowo-melonową delikatnie rozkrusz i połącz z pianą. Ponownie całość wstaw do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny. Łyżką do lodów formuj kulki i zaraz podawaj.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.