Dla Bliźniaka: pizza z salami

Zabiegany bliźniak jest niekwestionowaną duszą towarzystwa. Wszędzie go pełno i zawsze otoczony jest wianuszkiem przyjaciół.

Nic więc dziwnego, że jeść też najbardziej lubi wśród ludzi. Dlatego jego ulubione dania to takie, którymi można się dzielić! 

Pizza z salami 

Weź:

• szklankę mąki
• sól
• ¼ łyżeczki drożdży instant
• oliwę
• 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
• ¼ szklanki passaty pomidorowej
• kilka plasterków pikantnego salami
• 1/2 czerwonej cebuli
• kulkę mozzarelli
• 1/4 szklanki tartego parmezanu
• 1/2 ząbka czosnku
• pieprz
• łyżkę posiekanych ziół: tymianek, rozmaryn, bazylia 

reklama


Mąkę, ¼ łyżeczki soli i drożdże wymieszaj w misce, wlej 2 łyżki oliwy i wyrabiając wlewaj powoli wodę. Będziesz potrzebować niecałe pół szklanki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na około 2 godziny.

Czosnek posiekaj drobno, podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj passatę i zioła, duś, aż sos zgęstnieje do konsystencji koncentratu. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, posyp mąką kukurydzianą, rozsmaruj równo sos i obłóż plasterkami salami i cebuli. Mozzarellę rozerwij na małe kawałki, ułóż na pizzy, posyp parmezanem.

Piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku, około 7-10 minut. 

MR  
fot. shutterstock 

Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2019