Które kwiaty są jadalne?

Nie są gorsze od owoców! Z kwiatów można zrobić przetwory, ciasta, desery i sałatki. Dowiedz się, jak zbiegać jadalne kwiaty!

Zasady zbierania kwiatów


Kwiaty zbieramy w swoim lub dobrze znanym ogródku na przykład u babci, czy cioci albo kupujemy je w sklepie ekologicznym, upewniając się, że są przeznaczone do jedzenia. Wówczas mamy pewność, że nie są nawożone czy pryskane. Zbiory transportujemy do domu w lnianej lub papierowej torbie albo w przewiewnym koszyku. Unikamy plastikowych reklamówek, które „zaduszą” nasze smakołyki.

Najkorzystniej zbierać kwiaty, gdy Księżyc jest w znakach powietrznych – Bliźniętach, Wadze i Wodniku!

reklama

Kwiaty, zwłaszcza rosnące nisko przy ziemi, wymagają umycia z piasku i ziemi. Jedynie czarny bez i akację lepiej położyć na ręczniku papierowym albo ściereczce i poczekać, aż wyjdą małe robaczki.

Uwaga, nie używamy kwiatów rosnących przy dużych, ruchliwych ulicach, z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych!!! One zapewne są zanieczyszczone!

Niewykorzystane od razu kwiaty można ususzyć. Jak suszyć kwiaty? Oczyszczone rozłóż na papierze w przewiewnym, ciepłym, ale niezbyt nasłonecznionym miejscu. Co jakiś czas przewracaj. Gdy wyschną, zamknij w szklanym lub papierowym pojemniku. Przechowuj przez rok, do następnych zbiorów. 

Pamiętaj, że kwiaty mogą mocno uczulać. Zacznij więc od niewielkich, bezpiecznych ilości płatków!

 

Nasturcja

 

Jest pikantna, dlatego idealnie pasuje do jajek, twarogu, ziemniaków czy kanapki z pasztetem. W smaku przypomina pomieszanie rzeżuchy, rzodkiewki i chrzanu. Z dojrzałych nasion nasturcji, które zaraz będzie można zbierać, przygotowuje się polską imitację śródziemnomorskich kaparów. Podkręcają smak dań makaronowych i ryżowych. A jak nam pomoże nasturcja? Ma błonnik, który przyspiesza metabolizm, oraz siarkę, która działa antywirusowo i wzmacnia włosy.

Czarny bez

 

Właśnie kwitnie i obłędnie pachnie. Co z nim zrobić? Kwiaty, tak jak owoce, nadają się do syropów i nalewek. Likier z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas. Kwiatostany sprawdzą się też jako nadzienie do placuszków. Napar z nich oczyszcza z toksyn i eliminuje obrzęki. Syrop z bzu wymieszany z oliwą radzi sobie z cellulitem. Ale to nie wszystko! Roślina zawiera też kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne i witaminy: A, C i B.

Stokrotka

 

Jest delikatnie miętowa. Pięknie prezentuje się w sałatkach, na kanapkach z białym serem i w omletach. Oczywiście nie wspominając o deserach – jej delikatne płatki cieszą oko! A co daje ciału? Ma beta-karoten, sole mineralne, a także olejki eteryczne. Dzięki nim wspomaga płuca, pęcherz i skórę. 

Fiołek trójbarwny

 

Albo zwyczajnie – bratek. Doskonale prezentuje się w sałatkach i galaretkach owocowych. Kostkami lodu z fiołkami w środku zrobisz furorę podczas ogrodowego przyjęcia. Cierpki smak fiołka zneutralizuje przesłodzone desery i lemoniady. Te kwiaty zawierają mnóstwo witaminy C, substancji oczyszczających organizm i przeciwutleniaczy. Zwalczają przeziębienia, infekcje i trądzik.

Dzika róża

 

Kochamy ją za witaminę C. Jej płatki wzmocnią osłabiony organizm, działają przeciwzapalnie i uspokajająco. Stresujesz się czymś? Wypij herbatkę albo… zjedz pączka. Z kwiatów jednego z gatunków róży produkuje się bardzo aromatyczną konfiturę, którą nadziewamy też ciastka. Róża sprawdzi się również jako dodatek do mięs, składnik wykwintnego sosu do sałatek.

Mniszek lekarski

 

Zwany również mleczem. Żółciutkie kwiaty mają mnóstwo witaminy C oraz A i dobroczynny wpływ na wątrobę. Jeśli więc za dużo jesz, za tłusto, lubisz napić się wina albo musisz brać różne leki, zbieraj mniszek. Przygotuj z niego sałatkę, dołóż to twarożku, posypuj nim ciasta, kanapki. Mniszek działa także krwiotwórczo i wzmacniająco.

Akacja

 

Profesjonalnie – robinia akacjowa. Zbieramy wyłącznie kwiaty, reszta rośliny jest szkodliwa. Akacja jest bogata w cukier i olejki eteryczne, pszczoły chętnie do niej zlatują, a potem produkują pyszny miód. Co można z niej zrobić w domu? Przerobić na syrop, ususzyć na herbatkę lub usmażyć w cieście. Smakuje wyśmienicie i pomaga na osłabienie, nerwy, bóle żołądka i nerek.

 

Przepis: akacja albo czarny bez w cieście naleśnikowym

 

• 6–7 baldachimów kwiatów akacji albo czarnego bzu

• ½ szklanki wody

• jajko

• 4/5 szklanki mąki

• ½ szklanki mleka

• skórka otarta z cytryny

• ewentualnie cukier puder do posypania

• szczypta soli

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem i przesianą mąką, dodaj wodę, szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Ubij białka na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą mączną. Kiście akacji albo bzu zanurzaj w cieście (trzymając za ogonek) i smaż na rozgrzanej patelni. Układaj na półmisku, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Na specjalne okazje możesz przygotować placuszki polane rozpuszczoną czekoladą i podać z odrobiną koniaku.

Na ten temat


Tekst: Daria Piotrowska

Fot. Pixabay

Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl