Strona 2 z 2
Także chili was ożywi. Nie tylko dlatego, że ma ostry smak. Gdy zaczyna palić w język, w mózgu uwalniają się endorfiny, zupełnie jak po wypiciu coca-coli albo zjedzeniu czekolady. Już po jednym kęsku poczujecie euforię, a nic tak nie zachęca do pracy, jak zadowolenie.
Inne rośliny pobudzające apetyt na życie? Ot, choćby tymianek przeganiający depresje i napięcia, a wraz z nimi wirusy, bo jego olejek eteryczny ma działanie dezynfekujące. Albo majeranek, który roztarty w palcach „oczyszczał głowę, rozum ostrzył i pamięć przywracał”.
Bezkonkurencyjna jest jednak rzeżucha. Polecano ją od setek lat jako środek usuwający zmęczenie. Nic dziwnego, jest bogatym źródłem witamin C, B1, B2, PP, potasu, magnezu, jodu i żelaza. Powinni ją zajadać zwłaszcza rekonwalescenci oraz osoby narażone na stres. Warto więc założyć małą hodowlę w doniczce.
Czy wspomniałam, że poprawia nie tylko nastrój, ale i wigor w łóżku? Ponoć to dzięki niej 70-letni Jagiełło miał siłę, by z 19-letnią małżonką spłodzić Władysława Warneńczyka. Roślinka kiełkuje szybko – dzięki niej na parapecie i w sercu nawet jesienią panuje wiosna.
Na dzień dobry
KOKTAJL POBUDZAJĄCY
Świeżo wyciśnięty sok z kilograma pomidorów zmiksuj z czerwoną papryką i ząbkiem czosnku. Dopraw szczyptą chili lub imbiru, kilkoma kroplami soku z cytryny i pieprzem.
ENERGETYCZNA ZAPIEKANKA
Upraż na patelni filiżankę ryżu z garścią pestek słonecznika i dyni. Gdy nabiorą złotego koloru, podlej 3 filiżankami delikatnie osolonego bulionu warzywnego i 2 łyżkami oliwy. Duś około 20 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj kilka posiekanych moreli i garść rodzynek. Podawaj z jogurtem jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
reklama
404 Not Found
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Na szczęście 
SŁONECZNY DESER
Pół kilograma marchewki obierz i pokrój w talarki. Zagotuj w niewielkiej ilości lekko posłodzonej wody. Kiedy będzie miękka, dodaj paczuszkę rodzynek, a potem 4-5 łyżek miodu. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj. Na koniec dosyp szczyptę mielonych goździków. Podawaj z mielonym cynamonem.
NALEWKA DLA KURAŻU Wsyp do słoja 50 g zmielonego kardamonu, 20 g cynamonu, po 5 g gałki muszkatołowej, czarnego i białego pieprzu, imbiru, mięty pieprzowej i 2 g goździków. Zalej litrem alkoholu (pół na pół wódka ze spirytusem). Po 10 dniach przefiltruj, dosłódź miodem, wymieszaj i odstaw na miesiąc. Potem rozlej do butelek. Nalewka powinna postać przynajmniej 3 miesiące.
JESIENNA PYCHOTKA Weź pół kilograma buraków, pół szklanki orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczyptę kolendry, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cukier do smaku. Buraki upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Czosnek rozetrzyj z solą i pieprzem, kolendrą, cukrem, dopraw oliwą i octem. Sosem skrop buraki. Posyp orzechami i pietruszką.
Na zdrowieSELEROWA NALEWKA REGENERUJĄCAPokrój 5 sztuk selera (zwykłego lub naciowego). Przełóż do słoja z ciemnego szkła, zalej butelką białego wytrawnego wina i odstaw na 2 doby w ciemne i chłodne miejsce. Zlej do butelki i pij 2 razy dziennie po małym kieliszku przed jedzeniem.
SOK STAWIAJĄCY NA NOGI Mieszamy w proporcji 3 : 1 : 1 soki z marchwi, buraków (koniecznie trzeba zdjąć pianę) i świeżego ogórka lub marchwi, selera i rzodkwi. Buraki, rzepę i rzodkiewkę można wykorzystać w całości, z liśćmi i łodygą. Tylko z marchwi odetnij końce, z których wyrastają liście. Pij 2 razy dziennie po szklance.
ZASTRZYK WITAMINOWY 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z czerwonego buraka wymieszaj z małym kubeczkiem kefiru, dodaj łyżeczkę wywaru z owoców dzikiej róży i sok z połówki cytryny. Pij 2 razy dziennie.
ELIKSIR DŁUGOWIECZNOŚCI Wymieszaj pół szklanki soku z selera, szklankę soku z marchwi, 2 ząbki zgniecionego czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Pij codziennie.
Anna Ozdowska fot. Shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.