Kto mieszka w pobliżu suchych łąk, ten znajdzie na nich bez trudu doskonałą jadalną roślinę, przypominającą w smaku salsefię. Kozibród rozkwita tylko przed południem.
Pospolity u nas kozibród łąkowy (Tragopogon pratensis) jeszcze w XVII wieku uprawiany był w ogrodach Anglii – później ustąpił miejsca śródziemnomorskiemu gatunkowi, salsefii. To znakomite warzywo o łagodnym smaku. Oto co pisze o tym gatunku ksiądz Kluk: „Jest zdrowym pożywieniem dla ludzi. (…) Korzenie mogą się zażywać do sałat, albo gotować iak warzywo, lub do sztuki mięsa. (…) Korzenie tak są świniom ulubione, że dla nich łąki psuią”. W Polsce występują jeszcze inne gatunki kozibrodu, również jadalne. Są to kozibród wschodni (Tragopogon orientalis) (zwykle traktowany jako podgatunek kozibrodu łąkowego), wielki T. dubius (T. maior) – na suchych miejscach na niżu i pajęczynowaty T. floccosus (T. heterospermus) – na piaskach w okolicach Torunia.
Do potraw używa się głównie korzeni kozibrodu, a we Włoszech także młodych kwiatostanów, które na przykład można smażyć na maśle. Kozibród poroslistny (Tragopogon porrifolius), czyli salsefię w niektórych krajach południa Europy uprawia się jako warzywo. Ma jadalne korzenie (zbierane w jesieni lub wiosną), młode pędy i kwiaty – dobre są i na surowo, i gotowane. Można także jeść skiełkowane nasiona. Indianie wysysali sok mleczny ze złamanych pędów kozibrodu. Korzeń salsefii ma działanie oczyszczające i dobroczynny wpływ na wątrobę, można go stosować przy żółtaczce i chorobach woreczka żółciowego.
W czerwcu w lesie wiele gatunków ma jeszcze miękkie soczyste pędy. Jedną z naszych najpospolitszych – i najsmaczniejszych! – roślin leśnych jest szczawik zajęczy (Oxalis acetosella). Na polach występują trzy drobniejsze obce gatunki szczawiku: pospolity szczawik żółty (Oxalis stricta) oraz rzadkie Dillena (O. dillenii) i różkowaty (O. corniculata). Liście szczawiku zajęczego mają wspaniały kwaśny smak i lekko cytrynowy aromat. Mogą być znakomitą i oryginalną przekąską podczas leśnych wycieczek. W wielu krajach dodaje się je do sałatek.
BARSZCZYK ZE SZCZAWIKU
dla zalogowanych użytkowników serwisu.