Kuchnia Afrodyty

Inne rozpalające zmysły przysmakiInne rozpalające zmysły przysmaki
Kochankowie koniecznie powinni zaprzyjaźnić się z czekoladą. Zawarte w niej kakao zauważalnie wpływa na męskie pożądanie. Czekoladowy napój wypijał podobno codziennie wieczorem Montezuma, ostatni władca Azteków. Dawało mu to siłę, by zaspokoić 600 żon!

Równie cennymi afrodyzjakami są miód, szampan, orzechy, a także jajka. Te ostatnie to nie tylko symbol życia, również dość proste skojarzenie z męskością (dlatego większość dawnych „niezawodnych” miłosnych mikstur zawierało sproszkowane jądra jakiegoś jurnego zwierza). Nie bez przyczyny – zawierają testosteron, dodają witalności i działają na potencję.

Najskuteczniej świeże i im mniejsze, tym lepiej. Don Juan każdy dzień rozpoczynał ponoć od jajecznego koktajlu. Co robił wieczorami, mniej więcej się domyślamy. Może choć część swego wigoru zawdzięczał takim śniadaniom.  A wydawać by się mogło chłodni i opanowani wiedeńczycy? To dzięki nim mamy pobudzający do tańczenia przez całą noc walca miks, czyli podawane w szkle delikatnie podgotowane jajka roztrzepane z odrobiną masła, soli i pieprzu.

Jemy sobie z dziobków
Jest jeszcze coś, co daje wspólna kolacja – można się nawzajem karmić, wspólnie kosztować potrawy. Do smaku dochodzi kolejny bodziec, bo usta, bardzo unerwione, reagują błyskawicznie na dotyk. Drażnienie warg truskawką, najdorodniejszą, jaką ukochany znalazł specjalnie dla nas, jest jak erotyczny pocałunek. Tym bardziej ekscytujący, gdy do prawdziwych pieszczot jeszcze nie doszło. Mawiają, że droga do sypialni wiedzie przez kuchnię, ale nie zawsze trzeba docierać aż tam. Po drodze jest przecież tyle wspaniałych miejsc: stół, kuchenny blat, podłoga...

reklama

Pobudzająca zmysły kolacjaPobudzająca zmysły kolacja

Krem pomidorowy z dodatkiem bazylii
Przygotuj 1 l bulionu (może być z kostki). 500 g świeżych pomidorów sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. W rondelku podsmaż posiekaną małą cebulkę i ząbek czosnku. Kiedy warzywa zmiękną, dolej trochę bulionu. Chwilę duś, a następnie dodaj pomidory. Gotuj jeszcze 10 minut. Dolej resztę bulionu i zagotuj. Dodaj garść posiekanych listków bazylii i zmiksuj zupę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i grzankami.

Łosoś pieczony w winie
2 dzwonka łososia ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą.
Posyp rybę solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Ułóż na każdym dzwonku po listku laurowym i kilka plasterków cebuli. Polej rybę kieliszkiem białego półwytrawnego wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

Korzenna czekolada na gorąco
W małym garnuszku podgrzej 100 ml mleka i 100 ml śmietany kremówki. Wrzuć pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, szczyptę cynamonu i chilli (możesz dodać też szczyptę gałki muszkatołowej i kilka goździków). Dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco z porcją bitej śmietany.


Ewa Chabior

Korzystałam m.in. z książek Maxa de Roche „Pokarmy miłosne” i Barbary Jakimowicz-Klein „Kuchnia erotyczna”. 

Źródło: Wróżka nr 6/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl