Leki z bożej apteki: szafran


Jak go kupować i używać?

Szafran kupuj w sklepie, a nie na bazarze czy przez internet. Niższa cena oznacza zwykle jedno – że to oszustwo. Szafran powinien mieć postać cieniutkich czerwonych niteczek i być zamknięty w przezroczystym pojemniczku.

Natomiast ostrożnie podchodź do sproszkowanego. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że zmieszano go z dużo tańszą kurkumą.

Szafranowe nitki namaczaj w wodzie, białym winie, bulionie. Nie łam ich, nie gnieć, tylko poczekaj 2-3 godziny, aż rozmiękną. Wtedy razem z płynem dodaj do potrawy. Chcesz, by nie straciły swych właściwości? Przechowuj je w ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte.

* Szafranowe mydełko

Kup w mydlarni mały blok bazy mydlanej, pokrój ją na mniejsze kawałki i wrzuć do miseczki, którą ustawisz na garnku z gotującą się wodą. Kiedy baza się rozpuści, dodaj przygotowany kilka godzin wcześniej barwnik – nitki szafranu namoczone w płaskiej łyżce wody. Wlej kilka kropel olejku eterycznego, który działa na ciebie relaksująco, a na koniec wrzuć jeszcze kilka szafranowych nitek, które stworzą fantastyczne wzory. Zamieszaj dokładnie, przelej do małych foremek, np. w kształcie słoneczek, i odstaw na kilkanaście godzin, aż mydło zastygnie.

* Naturalny barwnik do ciasta

Weź szczyptę szafranu i namocz go na kilka godzin w łyżce spirytusu. Na koniec wetrzyj trochę skórki cytrynowej. Dodawaj go do ciast czy własnoręcznie robionego makaronu. Nada im piękną żółtą barwę. Taki spożywczy barwnik możesz przechowywać kilka tygodni, ale koniecznie w ciemnym miejscu.

* Pokusa dla oszustów

Zawrotna cena szafranu zawsze była zachętą dla kombinatorów. Do podróbek używano m.in. kwiatów nagietka, łusek cebuli, znamion kukurydzy, krokosza barwierskiego, kurkumy. W celu ukrócenia takich praktyk, w XV w., władze Norymbergi wprowadziły dla szafranowych oszustów ciężkie kary więzienia. A król Henryk VIII kazał ścinać hochsztaplerom głowy, bo szafran był jedną z jego ulubionych przypraw.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Jak odróżnić oryginał od fałszywki? Można wrzucić kawałek pojedynczej nitki do trzech litrów wody i jeśli stopniowo zabarwi się ona na żółto, znaczy, że szafran jest prawdziwy.

* Nalewka na poszarpane nerwy

Łyżeczkę szafranu zalej ½ l alkoholu 40-60%. Po kilkunastu dniach przecedź przez szmatkę i wyrzuć resztki przyprawy. Pij 1-3 razy dziennie po łyżeczce, a gdy jesteś mocno zdenerwowana – po kieliszku.

* Herbatka na rozpalenie zmysłów

Starożytni Rzymianie uważali, że szafran otwiera drogę do orgazmu, zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Dziś wiemy, że zwiększa on ukrwienie narządów płciowych
i dzięki temu wzmaga pożądanie. Wsyp do czajniczka 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, dodaj kilka nitek szafranu, pięć goździków i po szczypcie przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zalej wrzątkiem i zaparzaj przez 15 minut. Rozlej do dwóch filiżanek i wypij razem
z ukochanym przed pójściem do łóżka.

* Płukanka rozświetlająca włosy

Pozwala uzyskać bardziej słoneczny odcień. Szczyptę szafranu zalej 0,5 l wody. Po 15 minutach przecedź, dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Płucz włosy po każdym myciu.

Kaja Ostrowska
fot.: shutterstock

Źródło: Wróżka nr 1/2014
Tagi:
Już w kioskach: 9/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka