Czy jest inna zupa, która smakuje nam równie wyśmienicie latem? Kolorowe, orzeźwiające, zdrowe. Uczta dla podniebienia i oka. Chłodna chwila relaksu w upalny dzień.
Nareszcie ciepło! Chodzę z moimi psami na spacer na pobliskie łąki, a tam… kolorowa różnorodność. To nie tylko inspiracja do malowania pejzaży. Dla mnie to także inspiracja kulinarna. Łąka to wspaniała naturalna spiżarnia. Możemy użyć z niej wszystkiego lub prawie wszystkiego – szczawiu, szpinaku, lubczyku, pokrzyw, dzikiego kopru, tymianku, dzikiego czosnku. Psy zdyszane biegną do stawku, aby zanurzyć brzuchy w chłodnej wodzie, a ja myślę o obiedzie. Nie mam ochoty na żadne ciężkie dania, odczuwam potrzebę czegoś kolorowego, lekkiego, kwaskowego, chrupiącego.
Wiem! Zrobię chłodnik! Będzie zielono, pachnąco i chłodno. Niezależnie od dyskusji o zmianach klimatu, globalnym ociepleniu lub jego braku lato w końcu nadejdzie. Wtedy czas sięgnąć do wieszcza: „wtenczas wszyscy siedli, i chołodziec litewski milcząc żwawo jedli”. Tak pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, potwierdzając, że chłodnik orzeźwiał Litwinów i Polaków, przynajmniej od pierwszej połowy XIX wieku.
Chłodniki, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, są idealne na letnie dni – orzeźwiają. Moje dzieci uwielbiają klasyczny chłodnik botwinkowy. Robię też szczawiowy z jajkiem i łososiem, szpinakowy z rzodkiewką, chłodnik jabłkowy z groszkiem ptysiowym, czereśniowy czy poziomkowy – pycha! Niemniej nawet najbardziej zatwardziały patriota nie powinien wzbraniać się przed urokami kuchni innych narodów. Hiszpańskie gazpacho czy turecki tarator lub indyjska raita są cudownym dodatkiem i urozmaiceniem naszych lokalnych letnich chłodnych smaków.
The requested URL was not found on this server.
Gazpacho andaluzyjskie klasyczne
Czosnek zmiażdż w moździerzu wraz z solą. Kilka kromek białego czerstwego pieczywa pokrój lub połam na drobne kawałki i dorzuć do czosnku. Dolewaj stopniowo kilka łyżek dobrej oliwy, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej pasty i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie przygotuj warzywa: obrane ze skórki pomidory, surowy ogórek, zieloną paprykę. Część z nich (około 1/3) pokrój na bardzo drobne kawałki i odstaw do lodówki, a resztę zmiksuj wraz z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Całość przetrzyj przez sito i dolej chłodną wodę oraz nieco sherry lub dobrego octu winnego. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj bardzo zimne z resztą pokrojonych w kostkę warzyw oraz grzankami z masłem.
Gazpacho migdałowe
Kilka plasterków białego czerstwego pieczywa namocz w zimnej wodzie. Obrane migdały i czosnek posiekaj i posól. Dodaj odciśnięte kawałki pieczywa, wlej 2-3 łyżki dobrej oliwy i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej zimną przegotowaną wodę, zmieszaną pół na pół z mlekiem, dodaj nieco octu winnego do smaku i ponownie zmiksuj na gładko. Przypraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z połówkami białych winogron, posypane lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.