Jej zapach kojarzy się z latem: jest słodki, lekko tymiankowy i uwodzicielski. Spróbuj zamknąć go w słoiczku... »
Chcesz być młoda? Jedz to, co młode! Na przykład kiełki. Są chemicznie czyste i niezwykle odżywcze. »
Atak alergiczny bardzo osłabia organizm. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, zupełnie bezpiecznych i naturalnych, by zminimalizować uciążliwe objawy! »
Oleje są wyjątkowo zdrowe. Poprawiają smak dań, a do tego leczą! Sprawdź, co który potrafi, i wybierz najlepszy dla siebie. »
Po co nam kadzidło w XXI wieku? Używa się go podczas medytacji, w kuchni i medycynie oraz w kosmetyce. »
Był ziołem bardzo cenionym w kuchni, zwłaszcza przez Brytyjczyków. W czasach wiktoriańskich zaczęto go tam nawet uprawiać jako roślinę ozdobną, ale na co dzień przyprawiano nim omlety, ciasta i puddingi. »
Lilie na komunie, lilie na śluby, na świętego Antoniego, święta maryjne... Zapach, który przyprawia o zawrót głowy i miesza się z pieśnią wiernych. »
W swoich badaniach staram się dokumentować wiedzę o miejscach, gdzie ludzie wciąż gotują potrawy z dzikich roślin. »
Olejek różany zwiększa poziom estrogenów, łagodzi migreny, bóle menstruacyjne, stany nerwowe, depresyjne, przewlekły stres. »
Ze stokrotek warto zrobić bardzo prostą i skuteczną maść na stłuczenia i siniaki, wspomagającą gojenie. »