Marokańskie smaki i aromaty są egzotyczne... Wielkie stosy chili, kminu i innych przypraw... »
Zanim zaczęliśmy uprawiać pszenicę i inne zboża, nasi przodkowie zbierali nasiona dzikich traw. »
Wiosna to czas siania rzeżuchy. Na naszych wielkanocnych stołach pojawia się ona... »
Kojarzy się z wiosną, miłością i pięknym aromatem, może mieć też zastosowanie kulinarne. »
Mogą być też buciki albo baranie rogi. To nie dziecięca wyliczanka,to ludowe nazwy ziół... »
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy... »
Które kwiaty są jadalne? Znaczna ich część, może nawet około połowy. »
Dziś kwiaty święci się głównie na Matki Boskiej Zielnej, dawniej robiono to również w Boże Ciało. »
Większości z nas lebioda kojarzy się z biedą. I słusznie, bo to chwast, który ratował od głodu... »
Chyba największe kłącza mają u nas pewne piękne wodne kwiaty. »
Zimowe roztopy są całkiem odpowiednią chwilą na założenie ogrodu permakulturowego. »
Liście lipy można jeść nie tylko wiosną, ale i przez cały sezon, choć później są one trochę łykowate. »
Przed zatruciem dzikimi roślinami najczęściej możemy się obronić... »
Wszystko zależy od tego, czy do garnka wrzucimy muchomora rdzawego czy sromotnikowego. »
Czy zastanawialiście się, dlaczego robaki nie jedzą kurek i lejkowców? »
Mało kto wie, że leszczyna (Corylus avellana) to prawdziwa kopalnia skarbów. »
Mięta w postaci herbatki lub kropel uśmierza bóle brzucha i obniża gorączkę. »
Miłość do gorzkich roślin z rodziny złożonych to typowa cecha kuchni śródziemnomorskiej. »