Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Co tu wybrać? Jest tyle sposobów... Podpowiadamy: naturalny!! »
Coś w tym było – papkę z rozgotowanych nasion podawano nowożeńcom, żeby dobrze im się żyło. »
Tę urokliwą, miodem pachnącą roślinę znali dobrze Słowianie. »
Dlaczego kłuje? I skąd biorą się swędzące, okropne bąble? »
W wielu krajach pióropusznik strusi - rzadka paproć - jest jadany na co dzień. »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
Mięta w postaci herbatki lub kropel uśmierza bóle brzucha i obniża gorączkę. »
Magia to nie tylko czarodziejska różdżka, magia to wiedza! Możesz ją zdobywać krok po kroku! »
Jednym z symboli zbliżającej się wielkimi krokami wiosny są wierzbowe bazie. Mało kto jednak wie... »
Koło mojego domu rośnie chmiel. Uciekł pewnie komuś z ogródka i wlazł na latarnię. »
Rdest to kilkanaście gatunków roślin. Są jadalne, trochę podobne do szczawiu, ale niekwaśne. »
Nawet zielarze traktowali szałwię inaczej niż pozostałe zioła. Wierzyli w nadprzyrodzoną moc... »
Wiosna to czas siania rzeżuchy. Na naszych wielkanocnych stołach pojawia się ona... »
W swoich badaniach staram się dokumentować wiedzę o miejscach, gdzie ludzie wciąż gotują potrawy z dzikich roślin. »
Polska zima nie rozpieszcza miłośników dzikiej kuchni. Bardzo trudno wtedy o zielone sałatki... »
Skąd bierze się jesienny spadek formy? Naukowcy sądzą, że wynika z niedoboru światła słonecznego. »
W noc świętojańską woda, ogień i rośliny powiedzą, co cię czeka w miłości i jak zdobyć szczęście. »
Szamani z całego świata wierzą, że prawdziwa wiedza znajduje się w świecie duchów... »
Ze stokrotek warto zrobić bardzo prostą i skuteczną maść na stłuczenia i siniaki, wspomagającą gojenie. »